Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

Знавці різдвяних традицій

      Новий рік. Різдво. Ці свята для всіх нас і, кожного, зокрема. Починаються Різдвяні свята 7 січня святом Різдва Христового, а закінчуються 19 січня на Водохреща. Вступаючи в новий відлік часу, ми маємо освятитися найкращими почуттями, побажати одне одному щастя, здоров’я, голубого неба над оселею, статків і злагоди в родині. Саме такими спонуками і була просякнута світська обрядовість зустрічі Нового року в Україні: горщиком куті на покуті, щедрим житнім засівом сусідської домівки, величальною щедрувальницькою піснею на честь господаря й господині та їх діточок.
        Від того, як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої родини, рідної України.
         Але чи знаємо ми свої власні традиції? Зясувати це вирішили бібліотекарі, провівши для своїх читачів різдвяну вікторину „Знавці різдвяних традицій”.
Діти із задоволенням відповідали на запропоновані їм питання: Які зимові православні свята нашого народу ви знаєте?, Яку подію відзначають, святкуючи Різдво? Які традиційні страви їдять у вечір перед Різдвом? Які найбільші свята відзначають у січні? Який традиційний символ Різдва ставив господар на покутті перед «багатою вечерею? Скільки страв готували на «щедру вечерю»?  Як називають вечерю перед Водохрещем? та ін.
Виявилось, що діти добре знають наші свята та традиції. Більше дізнатися цікавого та нового для себе всі присутні мали змогу з виставки-календаря «Над Вертепом звізда ясна...».
 Нагородою за правильні відповіді та активність для дітей були різдвяні ангелики, виготовлені власноруч бібліотекарями в техніці тістопластика.

Немає коментарів:

Дописати коментар