Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 3 березня 2020 р.

Маленький вогник


Мало хто знає, що 2 березня святкують Міжнародний день сірника. Коли й хто вигадав це свято – невідомо, але те, що сірники сьогодні залишаються одним із найпростіших засобів добування вогню – це факт. У цей день не влаштовують гулянь, але можна відвідати музей сірників, або завітати до бібліотеки, де бібліотекарі про все розкажуть. Cаме так і зробили вихованці ДНЗ № 23 (старша група «Веселка» вих. Якубич Н.), які прийшли до дитячої бібліотеки на «Абетку безпеки» і тепер знають історію виникнення «маленького вогника».
Як і більшість геніальних людських винаходів, сірники з’явилися на світ випадково. Англійський фармацевт Джон Уокер багато експериментував із хімікатами, змішуючи їх за допомогою палички. Якось на її кінці затвердла краплина фосфору. Аби прибрати її, Уокер кресонув паличкою об підлогу. І вона спалахнула! Вражений хімік почав демонструвати свій винахід всім і кожному. Однак його, як справжнього вченого, цікавив лише науковий бік справи, а от його земляк Семюел Джонс перший налагодив продаж сірників, які він назвав «люциферчиками», оскільки вони видавали різкий сірчаний запах під час горіння. Однак через 20 років були створені нові сірники, які не містили фосфору, а лише сірку, через що стали безпечнішими для людей.
Цікаво було малечі дізнатися і про види сірників. Адже, крім звичайних (побутових) сірників, виготовляють спеціальні. Наприклад, мисливські (або штормові) – вони горять під час вітру й навіть під дощем; термічні (дають під час горіння більш високу температуру); сигнальні (з кольоровим полум’ям); камінні (дуже довгі сірники, щоб запалювати каміни). Є, навіть, декоративні (переважно для колекціонерів), що випускають обмеженим тиражем з різними малюнками на коробках (подібно до поштових марок).
Звичайно, не могли бібліотечні працівники  не розповісти дітям про те, що сірники згадують і у багатьох книжках. На виставці були представлені книги, в яких сірникам відведена чи не найголовніша роль. Наприклад, К. Чуковський написав казку «Плутанина», С. Маршак «Кішкин дім», Т. Коломієць «Козенята і вогонь», Г. Бойко «Сірнички», В. Нагорняк «Білоголовий сірничок», Г.-Х. Андерсен «Дівчинка з сірниками» та ін.
І звичайно, не забули і про правила безпеки з сірниками. Адже сірники для малечі це не іграшка, ігри з ними це небезпечно. Нагадувати їм про це будуть інформаційні пам’ятки, які вони отримали.
Переглянула малеча і такі повчальні мультфільми як: «Дівчинка з сірниками» за казкою Г.-Х. Андерсена та "Сірники - не іграшка, вогонь - не забава".


Немає коментарів:

Дописати коментар