Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 14 грудня 2020 р.

Права людини починаються з прав дитини

Сучасний світ оцінює рівень цивілізованості держави залежно від того, наскільки її громадяни знають права, усвідомлюють свої обов’язки та поважають права інших людей. Всі ми добре розуміємо, що формування правової культури повинно закладатися ще в ранньому віці. Саме тому,  важливим аспектом своєї роботи бібліотечні працівники вважають популяризацію серед користувачів-дітей літератури правової тематики.

Так вже склалося, що найбільш активно робота із залучення дітей до участі у правових заходах відбувається в рамках Всеукраїнського тижня права, який цього року проходить з 10 по 14 грудня. Протягом цих днів в нашій бібліотеці діє виставка-порада «Підліток і закон» для користувачів-учнів 5-9 класів, біля якої бібліотекарі проводять з дітьми правову бесіду «Перехрестя Мудрого Закону»: разом пригадують не тільки права неповнолітніх дітей, але й обговорюють їхні обов’язки та з’ясовують, хто несе відповідальність за їхні дії.

Розширити знання дошкільнят та учнів 1-4 класів про їхні права намагаються бібліотечні працівники за допомогою книжково-ілюстративної виставки «Великі права маленької дитини». Під час правової п’ятихвилинки «Вчимося бути громадянами» дітей ознайомлюють з документами, що захищають їх права: з Декларацією прав дитини, Конвенцією про права дитини та Конституцією України. А ще пропонують дітям пригадати казки, в яких порушуються права казкових героїв та розфарбувати до дих розмальовки.

На завершення хочемо ще додати, що в 2020 році Всеукраїнський тиждень права проходить вже вдесяте і, навіть, має свій символ – парасольку, яка захищає та об’єднує зусилля усіх задля утвердження прав людини в Україні. Тож, проявляймо повагу до закону та до прав інших людей, щоб ці зусилля не були марними.



Немає коментарів:

Дописати коментар