Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 19 травня 2017 р.

Разом з книгою по Європі

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи, цього року ця дата припадає на 20 травня.
Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.
Зв'язки між Україною та Європейським Союзом виміряються століттями. І ЄС і Україна прагнуть розвитку, тісного та взаємовигідного партнерства, яке лягає в основу майбутнього нової Європи, це результат багаторічної інтеграційної діяльності.  До Європейського Союзу входить 28 могутніх країн. З 2004 року до ЄС входить і Угорщина.
Історичні шляхи України і Угорщини протягом століть неодноразово перетиналися. І, сьогодні об’єднані величчю духу Карпат і широтою душі Дунаю, наші держави посідають помітне місце у сім’ї європейських народів. Цими днями відзначається важлива ювілейна дата – двадцята річниця встановлення українсько-угорських відносин.
Незаперечний факт, що за два десятиліття Україна та Угорщина вивели двостороннє співробітництво на якісно новий рівень. Відбулося закладення надійного підгрунтя для його взаємовигідного розвитку в усіх сферах  і в культурній, зокрема.
Саме для підтримки культурних українсько-угорських взаємовідносин, з метою залучення до читання в бібліотеці угорськомовних дітей-читачів та відзначення, таким чином, Дня Європи в Україні і провели сьогодні бібліотечні працівники book пілігрім «Разом з книгою по Європі», а допомогли нам в цьому постійна читачка, волонтерка (зараз студентка УжНУ – Андрея Ленд’єл) та бібліотекар Інтернет-центру Юлія Товтин. На захід були запрошені учні 6 класу СШ №3 ім. Ф. Ракоці ІІ (бібліотекар Майороші Наталія Василівна).
 Про історію святкування Дня Європи, Європейський Союз та  одну з його країн-учасниць – Угорщину, присутні мали змогу дізнатися не лише українською, але й угорською мовами.
Слова вдячності висловила директор Мукачівської міської ЦБС Хруник Мирослава Василівна, присутній на зустрічі, Корольовій Єлизаветі Дезидерівні – голові товариства угорської культури в м. Мукачево, за подаровані книги угорською мовою.  В свою чергу, пані Єлизавета звернулася до дітей з побажанням відвідувати бібліотеку та читати якомога більше книг.

Надзвичайний інтерес у школярів викликали книги угорською мовою, і недаремно, адже серед такої різноманітності книг кожен міг вибрати щось собі до душі. У нас вже зявилися нові читачі, що не може не тішити нас – працівників бібліотеки.
До уваги присутніх біла представлена книжкова виставка "Україна. Європа. Світ".

Немає коментарів:

Дописати коментар