Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 9 липня 2018 р.

Зелене Купало в літо упало




В ніч, з 6 на 7 липня, відзначається одне з найбільш древніх і містичних слов'янських свят - Івана Купала.
Свої витоки свято Івана Купала, або Іванов день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва його доповнилася ім'ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.
З давніх-давен день Івана Купала був пов'язаний з різними цікавими ритуалами, обрядами, традиціями і повір'ями. Про деякі з них, ми розповіли нашим читачам та маленьким  гостям з літнього табору «Індіго», які завітали до нас 6 липня на народознавчу стежину «Ой на Івана, ой на Купала». Зокрема, діти довідалися  про головних персонажів свята – Марену та Купала, а також про те, як у ніч на Івана Купала молодь стрибала через багаття, дівчата плели вінки і ворожили на судженого, всі веселилися і шукали загадковий цвіт папороті.
Щоб відчути справній дух свята ми, звичайно, не могли запропонувати дівчатам і хлопцям пострибати через вогнище, або піти на пошуки цвіту папороті. Але разом з дітьми ми зробили Марену –  чарівну супутницю бога Купала і сплели віночки, які потім пускали на річці. Справжні емоції вирували серед дітей, адже в цей день вони навчились плести віночки і загадали свої найбільші бажання, які обов’язково повинні  збутися.


















Немає коментарів:

Дописати коментар