Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

Бачити важливо серцем

Щорічно, 13 листопада, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Дата цього дня вибрана не випадково, адже саме 13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі та Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих.

Навчання та виховання сліпих дітей Валентин Гаюї поставив на наукову основу. Він розробив рельєфно-лінійний шрифт «унціал». Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає «рівний по довжині одній унції». Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері.

Не дивлячись на величезні матеріальні труднощі, Валентин Гаюї побудував при школі друкарню і надрукував в ній декілька книг рельєфно-лінійним шрифтом – «унціалом». Це були перші книги для сліпих. За книгами Валентина Гаюї незрячі навчалися аж до винаходу Луї Брайлем шрифту рельєфного шестіточія. У 1829 році француз Луї Брайль, вихованець Паризького національного інституту для сліпих дітей, розробив універсальну систему рельєфно-точкового шрифту, що знайшов розповсюдження у всіх країнах світу.

За даними ВООЗ, на сьогоднішній день у світі налічується приблизно 300 мільйонів людей, які страждають від порушень зору, з них майже 40 мільйонів незрячі. Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн. осіб, що п’ять секунд втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину – 1 дитина.

В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти. До речі, для України проблема дитячої сліпоти і порушення зору є вкрай актуальною, оскільки дитяча сліпота і слабкий зір в нашій країні займає 4 місце серед основних причин інвалідності дітей. Саме тому, Міжнародний день сліпих ми повинні відзначати з особливим розумінням і відповідальністю. Щоб привернути увагу суспільства та всіх небайдужих до потреб сліпих, допомогти їм адаптуватися в житті, медики та громадські організації в цей день проводять численні конференції, влаштовуютьcя концерти, на яких виступають як відомі артисти, так і незрячі талановиті виконавці, а бібліотеки знайомлять відвідувачів із книжковими новинками, виданими шрифтом Брайля. Наша бібліотека також долучається до відзначення Міжнародного дня сліпих, пропонуючи увазі всіх жителів міста виставку-дотик «Читаємо на рівних».

Закликаємо всіх вас не тільки в цей день, але й кожного наступного дня, не бути байдужими, звертати увагу на людей, які втратили зір і потребують нашої з вами підтримки і допомоги.



Немає коментарів:

Дописати коментар