Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 18 листопада 2020 р.

Юним розслідувачам та шпигунам

Дитячі детективи – це яскравий доказ того, що заплутані історії полюбляють не тільки дорослі, а й допитлива малеча. Адже бажання розв’язувати сюжет, як клубок ниток, є у будь-кого з нас.

Дитячий детектив виник менше, ніж сто років тому. Це сталося в золотий вік детективного жанру в період між двома світовими війнами. Читаючи таких авторів як Агата Крісті, Джон Карр, Дороті Сеєрс, та озираючись на Конан-Дойла, Едгара По, Ернста Гофмана, Марка Твена й Чарльза Діккенса, письменники адаптували жанр для юних читачів.

Традиційно одним із перших дитячих детективів у Європі називають книжку Еріха Кестнера «Еміль і детективи» (1929 рік).

У найближчі десятиліття жанр розквітнув. Виходили друком цілі серії детективних історій для дітей і підлітків дуже різного ґатунку.

Нині дитячий детектив – один із найбагатших та найрізноманітніших жанрів. Очевидно, що він приваблює юних читачів не лише таємницею, яку потрібно розгадати. Юні персонажі самостійно ведуть розслідування і викривають злочинців, часто перевершуючи в цьому поліцію.

Пропонуємо вам перегорнути сторінки детективних книг. На вас чекають загадкові пригоди, заплутані сюжети, нерозгадані таємниці та інтригуючі події.

Орлонь М.

Серія книг "Остання пригода детектива Носика"та "Детектив Носик і викрадачі"

Почесний пенсіонер Амвросій Носик потрапив до компанії маленьких слідчих завдяки своєму зменшувально-пестливому прізвищу й товариству унікального пса Куби, котрий дасть фору навіть знаменитому комісарові Рексу.

На харизматичний дует, що вже був попрощався з днями бойової слави, чекають нові пригоди. Зрештою, детективи колишніми не бувають. І нехай злочини, які їм доводиться розплутувати у відставці, дещо іграшкові – то крадіжка музичної скриньки, то псевдозамах на голубів, – зате методи аналітичної роботи якнайсправжнісінькі. Неординарне мислення допомагає героям викривати поганців за їхніми звичками, орфографічними помилками й літературними вподобаннями.

Стівенсон С.

Серія книг «Агата Містері»

На даний момент Стів Стівенсон написав 16 книг, витриманих в жанрі дитячого детективного роману. Всі вони входять в серію «Агата Містері». Кожна історія має закінчений сюжет. А між собою вони об'єднані образами головних героїв: дванадцятирічної англійки Агати, яка має гнучкий розум і феноменальну пам'ять, її кузена Ларрі – невдалого учня школи детективів, їх відданого дворецького містера Кента і сибірського кота Ватсона, який теж бере участь у пригодах.

У кожній книзі на героїв чекає нове захоплююче розслідування, яке підкидає школа детективів. Сам Ларрі ні за що б не впорався, але розумниця Агата здатна розплутати саму неймовірну таємницю.

Уайброу І.

Серія "Малий Вовчик - лісовий детектив».

Книжка про пригоди Маленького Вовчика вдалася супердетективною і суперсучасною. Готуйтеся познайомитися зі Жерлоком Хохмсом та його Технослідопитом, а також розшифровувати таємничі послання, вивчати генні модифікатори, шукати вкраденого привида Вовчила-Хижачила та розплутувати страхітливі злочини. Адже, саме цим займаються-переймаються відомі слідчі з «Лісового розшукового агентства жовтооких детективів»: Маленький Вовчик, Репетун, Гаврик Воронько, Ведмедик Нормус та Чухля-Нюхля, які, хоч би що вигадав підступний пан Крутихвіст, завжди будуть на висоті.

Кокотюха, А.

Гімназист і чорна рука: пригодницько-детективна повість / А. Кокотюха. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 224 с.

У Першій зразковій гімназії все зразкове – окрім учнів. Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки.

Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна-добровольця. І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторошні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч із Юрком – простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах...

Стренковська-Заремба М.

Детектив Кефірчик і правнук герцогині : повість/ М. Стренковська-Заремба; пер. з пол. Я. Івченко . – Львів: Урбіно, 2020. – 224 с.

На носі в юного детектива Теодора Кефірчика та його помічника Домініка – тести, які всі шестикласники складають перед вступом до гімназії. Та хіба можна спокійно готуватися до них, якщо доля підкидає справу, за яку б ухопився будь-який детектив? Навіщо поважній пані Ельжбеті встановлювати сателітарну антену, якщо в неї немає телевізора? Ба більше, під час монтажних робіт господині немає вдома! За цими діями стоять чоловіки, один з яких має… різнокольорові очі. От тільки фірма, яка займається монтажем антен, стверджує, що таких працівників у них ніколи не було…

Баншерус Ю.

Серія книг "Справа для Квятковського".

Якщо ви постійно сумніваєтесь у встановленні справедливості – Квятковський зможе переконати вас у протилежному. Серія книжок «Справа для Квятковського» від Юрґена Баншеруса подарує поціновувачам детективних пригод незабутні години у компанії справжнього сищика. Таємниця пересувного цирку; дивна маска, яка тероризує кафе-морозиво; шкільні привиди – це лише декілька захоплюючих розслідувань, які чекають на вас. Якщо ви полюбляєте карколомні сюжетні повороти, яскраві ілюстрації та харизматичного героя — гайда читати! Квятковський починає розслідування!

Бачинський А.

Детективи в Артеку, або команда скарбошукачів / А. Бачинський. – Львів: Вид-во "Старого лева", 2016. – 192 с.

Герої повісті – тендітна юна скрипалька Оленка та її друзі – Антон, Сашко і Сергій під час відпочинку у таборі на березі Чорного моря випадково дізнаються про таємницю захованих неподалік коштовностей славнозвісної Міледі, героїні роману про трьох мушкетерів. Уночі друзі таємно вирушають на пошуки скарбу, але потрапляють у вир захоплюючих пригод. Їм доведеться здійснити небезпечну подорож у печеру контрабандистів, а також вступити у справжній двобій з викрадачами музейних цінностей. Хто переможе в одвічному двобої зла і добра – підступність і ненависть, чи щирість і дружба?..

Пресс Ю.

Знайди злочинця. Місце злочину. Монастир "Воронів камінь" / / Ю. Пресс; пер.з англ. Р. Матієва. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2019. – 128 с.

Щоранку дорогою до школи Філіп, Фло та Кароліна завертають у невеличку цукерню в Глухому закутку № 23. Там вони купують у Лео (так звати власника) ласощі, якими смакують на перервах між уроками. Комісар карної поліції Ларс так само щоранку заходить у згадану цукерню. Він також є страшенним ласуном, а найбільше полюбляє цукерки з локрицею.

Проте їх поєднує не лише любов до солодощів, а й пристрасть до розслідування найзаплутаніших злочинів. У детективної команди «Локриця», як вони себе назвали є, навіть, власний офіс, де вони зустрічаються – голуб’ятня під дахом цукерні Лео.

Пресс, Ю.

Знайди Злочинця. Операція "Золотий скіпетр" / Ю. Пресс; пер.з англ. Р. Матієва. – Тернопіль: Навчальна книга- Богдан, 2019. – 128 с.

Щоранку дорогою до школи Філіп, Фло та Кароліна завертають у невеличку цукерню у Глухому закутку № 23. Там вони купують у Лео (так звати власника) ласощі, якими смакують на перервах між уроками. Комісар карної поліції Ларс так само щоранку заходить у згадану цукерню. Він також є страшенним ласуном, а найбільше полюбляє цукерки з локрицею. Проте їх поєднує не лише любов до солодощів, а й пристрасть до розслідування найзаплутаніших злочинів. У детективної команди «Локриця», як вони себе назвали, є навіть власний офіс, де вони зустрічаються – голуб’ятня під дахом цукерні Лео.

Бредлі А.

Солоденьке на денці пирога: роман / А. Бредлі; пер.з англ. М. Лапенко. – Харків: Книжковий Клуб " Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 336 с.

Захопить і дітей, і дорослих! Флавія де Люс – нічний жах своїх старших сестер і любителька смертельних отрут. Одного ранку біля свого звичайнісінького англійського будинку Флавія знайшла звичайнісінький труп. І з цього моменту історія, що могла бути звичайнісіньким детективом, перетворюється на кумедні й небезпечні пригоди допитливої юної слідчої – вона намагається розплутати таємниче зникнення унікальної марки, яка належить самому королю Георгу. Бо що ще за таких обста­вин може робити донька завзятого філателіста полковника де Люса та зниклої десять років тому в Тибеті шукачки пригод?



Немає коментарів:

Дописати коментар