Щороку, 4 квітня
відзначають Міжнародний день моркви.
Метою свята є
підвищення усвідомленості про здоров'я, яке можна підтримати завдяки вживанню
моркви, а також пропагування здорового харчування.
А чи знали ви, що
морква вважається найдавнішою овочевою культурою? Існує думка, що морква
походить із Центральної Азії, зокрема з території сучасного Афганістану.
Вирощування моркви як овочевої культури почалося ще у 2000-х роках до н.е. З
неї готували страви представники стародавніх цивілізацій.
Декілька цікавих
«Морквяних» фактів, про які мало хто знає:
Перші предки моркви
були фіолетовими, мали жорстку текстуру та гіркий присмак.
Помаранчева морква
з'явилася в XVII столітті в Нідерландах – її вивели голландські селекціонери на
честь королівської династії Оранських.
Своїм насиченим
помаранчевим забарвленням морква зобов’язана великій концентрації
бета-каротину.
Варена морква принесе
більше користі організму, аніж сира.
Здебільшого в
європейських країнах моркву відносять не до овочів, а до фруктів. Наприклад, у
Португалії з цього коренеплоду варять смачний мармелад.
Моркви бувають як
різного кольору, так і різної форми, і навіть розміру. Існують моркви з
коротким, товстим корінням, а також більш тонкі і довгі сорти.
Найбільша морква у
світі була вирощена у Великій Британії у 2011 році. Її вага становила близько
10,17 кг.
Міжнародний день
моркви є не лише приводом познайомитися з новими рецептами та дізнатися про
користь моркви, а й взяти участь у різноманітних святкових заходах.
Так сьогодні до
святкування приєдналася наша бібліотека разом з вихованцями ЗДО №33 «Казка»
(вихователі Мадяр Тетяна група «Білосніжка» та Матиз Ольга "Том і
Джері").
Під час години
корисних порад разом з бібліотекаркою Аллою Товтин :
говорили про справжню
користь моркви для здоров'я та про універсальність моркви на кухні;
виготовили паперову
іграшку "Весела морквинка";
переглянули книги з
книжкової виставки "Овочі та фрукти - корисні продукти";
переглянули казку
"Як морквинка шукала друзів" та
смакували корисною
морквинкою
Порада дня. У
Всесвітній день моркви влаштуйте для себе не лише смачне але й корисне свято.
Візьміть книгу про моркву, приготуйте морквяний фреш, скуштуйте морквяний пиріг
чи просто похрумтіть соковитим коренеплодом.
Немає коментарів:
Дописати коментар