Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 28 січня 2021 р.

Перший космонавт незалежної України

28 січня – день народження Леоніда Каденюка.

Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України, який вписав своє ім’я в історію нашої країни та світу, тож його досягненням ми завжди пишатимемося.

Біографічні  дані:

Леонід Каденюк народився у Чернівецькій області в родині сільських вчителів. Школу закінчив зі срібною медаллю. Щоб вступити до льотного училища, приписав собі ще один рік. Туди приймали з 17 років, а хлопцеві після закінчення школи було 16. Під час проходження комісії у районному центрі зізнався комісару, що для вступу не вистачає одного року.

1976-го потрапив у загін космонавтів в групу космічної системи "Буран". Леонід Каденюк став одним з дев'яти щасливчиків. Їх обрали з кількох тисяч після 2-х місяців жорстких випробувань.

З кінця 1970-х до 1990-х років проходив інженерну та льотну підготовку за програмою "Буран" як командир, космонавт-випробувач та льотчик-випробувач.

1995-го Леоніда Каденюка відібрали в групу космонавтів Національного космічного агентства України. У цьому ж році він прийняв українське громадянство.

Полетів у космос 1997 році на кораблі "Колумбія". В польоті брав участь міжнародний екіпаж. Для цього українець пройшов підготовку до космічного польоту в NASA. На кораблі Каденюк виконував біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини.

Під час польоту Леоніда Каденюка у космосі побували тризуб, жовто-блакитний прапор та пролунав гімн Незалежної України.

2006 року Каденюк став членом комісії з питань космічної діяльності.  Він є автором п'яти наукових праць і художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".

Леонід Каденюк несподівано пішов із життя 31 січня 2018 року.

Пропонуємо вам дізнатися більше про життя Леоніда Каденюка з книги серії «Видатні українці. Люди, які творили історію» Ігоря Панасова.

ПРО КНИЖКУ

Панасов, Ігор

     Леонід Каденюк / Ігор Панасов. - К.: "Агенція "ІРІО", 2019. - 128 с., іл. - (Видатні українці) 

Яка подія вирішила подальшу долю шестирічного Леоніда Каденюка? Який предмет у школі викликав у нього особливий інтерес? Що особливого український космонавт взяв із собою в космос? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете в  книжці-біографії «Леонід Каденюк».

Леонід Каденюк завжди захоплювався просторами всвесвіту.

Як багато його однолітків, Льоня мріяв полетіти у космос. Його кумиром був Юрій Гагарін, який здійснив мрію майже усіх дітлахів, він був героєм. Будучи дитиною Льоня дав собі слово досягти мрії і здійснити політ у космос незважаючи ні на що. Його сім’я була не із заможних, проте завдяки батькам Леонід Каденюк отримав гарну освіту та виховання. В дитинстві Льоня відрізнявся наполегливістю у всьому. Він розумів, що перешкоди, не привід зупинятися на досягнутому. Вже у юному віці він розумів, що навчання – це захоплююча пригода. Мрія про космос надихала до навчання. Майбутній космонавт розумів – у космосі можуть допомогти будь-які знання.

Леонід йшов до своєї мрії крок за кроком. Йому потрібно було набратися терпіння, багато вчитися, тренуватися, здавати безліч тестів. 45 років він готувався до головної місії життя. Не кожен би міг витримати такі умови, але Леонід був надзвичайно наполегливим та працьовитим. І випробування часом виправдало усі його надії.

Леонід Каденюк був щирим, сміливим і впевненим. Обраний ним шлях вимагав знань, навиків, занять спортом, моральності та духовності. Після польоту в космос він написав книгу аби привернути увагу до проблем навколишнього середовища. З космосу він побачив масштаб проблем, які виникли внаслідок людської діяльності. Він зрозумів наскільки беззахисна земля і що нам потрібно берегти наш дім. Адже наша планета – в нас єдина і нам дуже пощастило тут жити

Читаючи книгу, дитина дізнається про польоти у космос і перебування там. Наприклад, на що схожий звук в кабіні, коли знаходишся в космосі, чи як переходити з кімнати в кімнату. Дізнається про те, що за кожним космонавтом була закріплена окрема місія.

Книжка-біографія «Леонід Каденюк» – це розповідь, що схожа на фантастичний роман.

📙Приходьте до бібліотеки. Книга чекає на свого читача!!!




Немає коментарів:

Дописати коментар