Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 16 травня 2014 р.

Чи потрібна бібліотека?

Бібліотеки Мукачівської ЦБС взяли участь в обласному соціологічному дослідженні "Стан поінформованості населення області про бібліотечно-інформаційні послуги".  14 травня наші бібліотекарі здійснили бібліотечний десант на вулицях рідного міста, щоб з'ясувати у мешканців Мукачева такі питання як: Чи потрібна бібліотека (чому)? Чи знають люди які послуги надає бібліотека? Чи користуються бібліотеками? Чи витіснить, у майбутньому, електронна книга друковану  ( Інтернет -бібліотеку)?
Деякі із занотованих відповідей.
  • Для нинішнього покоління бібліотека і книга ОБОВ'ЯЗКОВІ, але їх туди не витягнеш і ланцюгами.
  • Читання книг зміцнює моральний імунітет людини.
  • Бібліотека потрібна: щоб розвивати культурний рівень молоді; для розвитку нації і суспільства; для душі; для відпочинку; для зустрічі з цікавими людьми; для поповнення словникового запасу; щоб бути розумними; коли читаєш друковану книгу, відчуваєш душу автора
  • Інтернет - це для лінивих. Коли діти сидять в Інтернеті - батьки думають, що вони читають, а насправді вони сидять в соцмережах, грають ігри. Книга потрібна, бо Інтернет - безликий.
  • Як кулькову ручку ніколи не замінить електронне письмо - так і книгу ніколи не замінить Інтернет.
  • Навіть для сліпих цікавіше і корисніше читати друковану книгу (шрифтом Брайля), аніж слухати аудіокнигу. Адже читання книг розвиває уяву, фантазію, грамотність, збагачує словниковий запас.
  • Позбутися бібліотеки і книги - все одно, що прострілити собі ногу. 
Як з'ясувалося, така форма роботи, як вуличне опитування була цікавою не тільки самим бібліотечним працівникам, але й респондентам. Часто, під час самого спілкування з опитуваними підходили перехожі й включалися в розмову.
Хочемо відмітити, що сам факт опитування про бібліотеку та її діяльність збентежив наших містян - більшість були стурбовані чи не хочуть, часом закрити бібліотеку. 
Проаналізувавши результати опитування робимо висновки, що бібліотека не просто потрібна, а необхідна, як культурна та інформаційна інституція. Проте, біля 8% опитуваних вважають, що бібліотеки не потрібні (достатньо Інтернету). Слід зауважити, що це були молоді люди віком до 22 років, безробітні.
А ще, було приємно чути "А ми  йдемо з бібліотеки:-)".
















Немає коментарів:

Дописати коментар