Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 18 січня 2017 р.

Три празники в гості

Та прийдуть до тебе три празники в гості:
Що перший же празник – Святеє Різдво,
А другий же празник – Святого Василя,
А третій же празник – Святе Водохреще…

Серед барвистого розмаїття світських і релігійних свят чи не найулюбленішими є різдвяно-новорічні. Їх можна вважати справжньою окрасою всього календарно-обрядового циклу нашого народу.
Пригадати традиції святкування трьох найвеличніших зимових свят та поділитися своїми знаннями з однолітками ми запропонували дітям і запросили їх на народознавчий  екскурс „Три празники в гості”.
Бібліотекар Ярема Вікторія нагадала присутнім, що започатковується рік власне Різдвом Христовим – одним з найбільших празників святкового календаря. А починається воно 6 січня свят-вечором, до якого родина готується протягом тижня. Ввечері, коли зійде перша зоря, сідають вечеряти. Вечеря складається з 12 страв, бо у Христа було 12 апостолів. Усі страви пісні. Обов'язково стравою є кутя. Нею закінчується піст.
Молодь, колядуючи, переходить від двору до двору, виголошуючи побажання здоров'я, врожаю, достатку.
За Різдвом Христовим наступає другий празник - Новий рік, а ще він зветься празником Святого Василя.
Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланочкою.
Вечір напередодні Старого Нового року  називають Щедрим вечором.
А що ж це за свято - Водохреще? Саме слово нам підказує, що в цей день хрестять (святять) воду.
Свято Йордана, припадає за новим стилем на 19 січня. Воно відбувається обов'язково вночі, й саме освячення води закінчується до сходу сонця. Основні ритуали проходили на ріці, озері й взагалі на воді.
 Йордан – Водохрещі – приурочене чистителю й святителю давнини – воді, вигнанню зими та вшануванню і прискоренню приходу весни.
Також діти переглянули презентацію «Три празники», та прийняли участь  у вікторині «Знавці різдвяних свят». На завершення всі присутні отримали солодкі призи.
До уваги дітей був представлений перегляд книг та періодичних видань, які допоможуть їм збагатити свої знання під час зимових канікул.
Українські зимові свята, мабуть, одні з найбільш яскравих, веселих і самобутніх. Але в нашого народу ще є багато інших свят, традицій, обрядів та звичаїв. Із ними ми обов’язково будемо знайомити наших читачів в майбутньому.





Немає коментарів:

Дописати коментар