Загальна кількість переглядів сторінки

суботу, 5 січня 2019 р.

Сядемо до столу всі на Святий вечір

Нова радість стала,
Яка не бувала
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ засіяла…
З давніх-давен  у зимові дні приходить до нас у гості велике свято. Тільки-но  з’являється  на небі перша вечірня  зірка, люди вдягають вишиваний одяг,   застеляють стіл святковою скатертиною, і  починається Святий вечір. 
 Проте мало хто знає, звідкіля походять ці та інші різдвяні звичаї, і чому ось вже багато століть вони зберігаються. Спершу хочеться відмітити, що Різдво та Святвечір є одними з найважливіших та багатих на традиції свят в житті українців. 
На фольклорні  посиденьки  «Сядемо до столу всі на Святий вечір», які сьогодні відбулися у дитячій бібліотеці, читачі бібліотеки спробували відтворити традиції  святкування Різдва та Святвечора.
 Готували та накривали на стіл традиційну вечерю.  Всі разом вкрили стіл білою скатертиною,  під скатерть поклали  трохи сіна (частка ясел, в яких народився Бог), а також часник, як символ очищення від гріхів, символ здоров’я та родючості. У спеціальній  глиняній  посудині-макітрі  подавали медову пшеничну кашу з маком та горіхами,  що називається  кутею.
На  покуття під іконами  поставили сніп пшениці. Символ усіх трьох зимових свят — дідух. Дідух вважається символом  врожайності. Був і узвар-  насичений та ароматний відвар з сушених груш, яблук, слив та абрикосів. Вечеря  наша склалася з 12-ти традиційних страв (12 місяців в році, 12 апостолів Христа). Були і вареники, в яких вклали декілька монет (вважається, кому попадеться вареник з монетою – той буде щасливий весь рік). Всі страви на святковому столі бути пісними. На столі запалили свічку, адже свічка важливий та необхідний атрибут на різдвяному столі. Вона символізує початок життя новонародженого Сина Божого.
 Згадали і про улюблене дійство для українціввертеп. Це театралізоване дійство, котре зображує історію появи на світ Сина Божого.
Не секрет, що наш світ стає трішки добрішим в різдвяну ніч...  Прийміть  наші вітання зі світлим святом Різдва. Бажаємо Вам справжнього щастя! Нехай ваші мрії збуваються, нехай друзі та рідні люблять вас не зважаючи ні на що! Нехай ваше життя наповниться радістю, бажаними перемогами і гарним настроєм!















Немає коментарів:

Дописати коментар