Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 21 липня 2020 р.

Ця древня, але вічно юна гра


Хтось любить грати у футбол, іншим до вподоби запал на волейбольному майданчику, а дехто просто в захваті від гри в шахи.
Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів.
Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ – Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).
Назва гри походить з персидської: «шах мат» –  володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там в V столітті з`явилася попередниця шахів гра чатуранга. На Русі шахи з`явилися приблизно в IX-X ст. Шахи це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнери. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королеві супротивника.
Дізнатися більше цікавих фактів з історії шахів, а можливо, навіть, навчитися грі в шахи пропонуємо разом з книгами, представленими на нашій виставці-хобі «Ця древня, але вічно юна гра…», зокрема:
➤Семизорова В.
«Мудрі шахи» : методичні рекомендації з навчання дітей старшого дошкільного віку гри в шахи / В. Семизорова, О. Духновська, Л. Пащенко. – Тернопіль: Мандрівець, 2015. – 72 с.
Методичні рекомендації створено на допомогу дорослому, який в ігровій формі навчатиме дітей старшого дошкільного віку гри в шахи.
Мета цього навчально-методичного посібника – запропонувати цікаві методи та прийоми навчання дошкільників основ шахової гри.
➤Кастор Х.
Граємо в шахи : посібник / Х. Кастор. К.: Махаон-Україна, 1998. 32 с.
Грати в шахи навчитися нелегко, оскільки спочатку треба багато чого запам'ятати. Вивчаючи книжку, ти, можливо, захочеш перечитати дещо вдруге. Терміни, які тобі можуть знадобитися, виділені жирним шрифтом. Ти знайдеш їх унизу сторінок. У книжці є й завдання, які допоможуть тобі перевірити себе.

➤Я пізнаю світ. Спорт : дитяча енциклопедія / авт. В.Малов. – К.: Школа, 2002.  

Читаючи цю книгу вас чекає захоплююча розповідь про те, як протягом століть зароджувалися сучасні види спорту, про історію Олімпійських ігор, про найрізноманітніші спортивні ігри нашого часу, поширені на всіх континентах Землі. Оповідається в книжці й про те ,як шахи стали видом спорту.
➤Історія речей : дитяча енциклопедія / М. Панкова, В. Скляренко. – Х.: Фоліо, 2005.  
Ця книжка розповідає, де, як і коли з'явились усі ті речі, що зробили життя людини набагато зручнішим і які можна вважати справжнім надбанням цивілізації.
Вважається, що гра в шахи сприяє розвитку пам'яті, розумових здібностей, творчого і логічного мислення. Тож, грайте у шахи, вигравайте і будьте завжди успішними! 


Немає коментарів:

Дописати коментар