Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 23 лютого 2017 р.

Слово до слова — зложиться мова

21 лютого, наша країна разом з усім світом відзначає День рідної мови.  Відсвяткувала цей день  і наша  бібліотека, яка зібрала своїх користувачів на лінгвістичну перерву. Бібліотекарі спробували  розкрити багатство і красу української мови,  викликати  бажання досконало  знати мову свого народу.
Діти відгадували пунктуаційні загадки, за допомогою сучасних словників, які є незамінними помічниками у навчанні, знаходили значення фразеологізмів, добирали антоніми, перевіряли за орфографічним словником правопис поданих слів та синоніми іншомовного походження до українських слів.
Дізналися, що лише в українській мові  ми можемо створити мовні шедеври, яких не можна почути жодною мовою світу. А саме вірші і навіть цілі оповідання, у яких кожне слово починається з однієї букви: Дніпрове диво, Зоря, Подорож, Серпень.
Зацікавила дітей  інформація про відомих поліглотів України, які знали  від п’яти до шістнадцяти сучасних і мертвих мов світу. Серед відомих поліглотів - це  син Ярослава Мудрого Всеволод, Григорій Сковорода, Іван Франко, Леся Українка, Агатангел Кримський, Михайло Драй-Хмара,  Іван Пулюй та інші.
Інформаційна довідка: 21 лютогоМіжнародний день рідної мови.
У жовтні 1999 року на 30-тій сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було встановлено відзначення Міжнародного дня рідної мови.
Історія цього свята пов’язана з доволі драматичними подіями.
21 лютого 1952 року в азійській країні Бангладеш було жорстоко розстріляно демонстрацію захисників бенгальської мови, які вимагали визнання мови банго як державної.
Нині  в багатьох країнах світу на високому державному рівні відзначається цей день.
Щодо рейтингів, то серед 6 тисяч живих мов, що є на планеті (а ще є близько 30 лінгвонімів, тобто мертвих мов і діалектів), українська посідає  17 місце. Хоча підрахунки ці приблизні.
Серед усіх мов світу ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. Її багатство і краса, витонченість і мелодійність визнані світом у 1928 році в Парижі.
На Міжнародному конкурсі мов українська посіла ІІІ місце (після французької  й перської).
Крім цього наша рідна мова - у першій трійці наймилозвучніших мов світу.
І місце – італійська, ІІ – українська, ІІІ – грузинська. 

Немає коментарів:

Дописати коментар