Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 13 лютого 2019 р.

Книжкове побачення


Щороку, День святого Валентина набуває в Україні все більшої популярності. Навіть складно уявити, що буквально двадцять років тому ми й не чули про цей день, годі вже говорити про його святкування.
Сьогодні ж, багато хто із завмиранням серця очікує День Валентина і думає про те, чим порадувати свою кохану людину. А чому б не подарувати відмінну книгу про кохання? Кожна дівчина любить хороший роман для душі. Це чудовий спосіб розслабитися і відпочити. Уявіть, ви сідаєте в зручне крісло перед каміном, закутуєтесь у теплий плед і поруч ставите чашку гарячого какао … Ідеальний вечір. А найголовнішеви відкриваєте цікаву книжку і насолоджуєтеся нею.
І зовсім не обов’язково, щоб роман був класикою минулого століття.  Адже книги про любов сучасних авторів теж захоплюють нас і змушують разом з головними героями переживати радість і біль, спонукають творити та нищити, мріяти й зневірюватися.
Пропонуємо вашій увазі добірку найцікавіших повістей і романів, про найсокровенніше, про перше кохання.
Сподіваємося підбірка книг Вам сподобається і ви обов’язково завітаєте до нашої бібліотеки за однією з них.

Мацко, І.
Кава по-дорослому : повість / Ірина Мацко. - К. : ВЦ «Академія», 2018. - 128 с.

Доросле життя – як кава: скільки не солоди, а післясмак гіркий залишається. У цьому переконана 15-річна Катя, яка втомилася засинати під сварки батьків. Прикладу щасливих стосунків вона не бачить ні вдома, ні в подруг, ні в їхніх родинах. У Каті – хаос у душі, у думках і в наплічнику, саме тому до неї причепилося некрасиве прізвисько «Мотлох». Щира, вразлива, спрагла уваги й любові, вона не дуже добре розбирається в людях, не вміє відмовити, навіть якщо від пропозиції трохи не по собі, і дозволяє втягувати себе в потенційно небезпечні ситуації, як-от вечірка в наркопритоні. Чи зуміє вона побудувати довірливі стосунки з мамою? Чи зможе знайти те кохання, у якому не треба щоразу «доводити, що любиш»?

Роздобудько,Ірен
       Арсен: повість/ Ірен Роздобудько. – К.: Грані- Т, 2013. – 224 с.
      13-річний Арсен мешкає у Києві разом з мамою. Батько пішов з родини, тому герой призвичаюється до ролі єдиного чоловіка у сім'ї. Влітку хлопець вирушає провідати бабусю та дідуся, яких не бачив тривалий час. Там на нього чекає не тільки відпочинок на лоні природи, але і моторошна таємниця, яка виринає з минулого. Героєві належить її розгадати і... трохи змінитися. Адже пригоди, важлива справа і перше кохання як-ніяк, змушують подорослішати. 

Вігдіс Й.
Йорген+Анна=любов : роман / Йорган Вігдіс; пер. з нор. Н.Іваничук. – Львів: Вид. Старого Лева, 2015. – 160 с.

      Головна героїня роману Анна Люнде, поки ще не сильна й незалежна жінка, але вже доволі смілива четвертокласниця, яка дуже рішуче налаштована завоювати своє перше кохання й подолати суперниць та інші перешкоди на шляху до свого невеличкого щастя – мовчазного новачка Йорґена Рюґе. І в Анни є неабиякі шанси на перемогу, адже вона для цього вигадала справжній план! Крім того, в Анни є легендарна кумирка, Гельґа-Розбійниця, яка надихає дівчину діяти рішуче. Отож, Анна сиднем не сидить і не чекає, поки Йорґен зверне на неї увагу першим, а вигадує різноманітні авантюри, щоби він її покохав так само «по-справжньому, як ото буває в дорослих, або в телевізорі».

Старк, У.
Маленька книжка про любов: повість/  Ульф Старк; пер. зі швед. Г. Кирпа. – Львів: Вид. Старого Лева, 2016. – 112 с. 
Зимою ми всі завжди чекаємо на дива. От і Фред чекає і вірить у них понад усе! Його тато на війні, вони із мамою у скрутному становищі, а перед самими канікулами ще й дісталася догана від вчительки! Але наш головний герой не втрачає надії, бо він, здається, закоханий. Його обраниця — Ельса — дівчина незвичайна. У неї руде кудряве волосся, сильні руки, вона погано справляється з математикою, а ще гугнявить. Що ж тоді викликало у хлопця це тепле почуття? Що він відчуває, дивлячись на Ельсу? На Фреда чекають маленькі пригоди та труднощі, іспит з любові, а також трохи дива...

Ровелл, Р
Елеанор і Парк /  Рейнбоу Ровелл; пер. з англ. С. Колесник. — Х.: Віват, 2016. — 432 с.
Підлітковий роман про дуже зворушливе кохання на тлі класових, расових та інших соціальних проблем від сучасної американської письменниці.
Події переносять нас у 1986 рік. І тут старші з власного досвіду, а молодші – із фільмів, пригадають панк-рокову атмосферу дивних зачісок, обрізаних шкіряних рукавичок, касетних магнітофонів та інших атрибутів модного підлітка другої половини вісімдесятих. Уявіть цілий шкільний автобус таких підлітків. І уявіть двох шістнадцятирічних білих ворон у ньому: напівкорейця Парка, який ніби і свій, а ніби й не зовсім, та рудоволосу Елеанор, чиї форми, на думку однокласниць, більше пасують офіціантці кантрі-бару, ніж школярці. Елеанор – новенька й відлюдькувата, а сісти в цьому автобусі їй вдається тільки біля Парка.


Купріян, О.
Солоні поцілунки: повість / Ольга Купріян. — Київ: ВЦ «Академія», 2016.
Це історія про те, як в один день усі твої плани можуть полетіти шкереберть. Із Мілкою це стається в той день, коли їй виповнюється 14. А попереду – гаряче й аж ніяк не безтурботне літо, упродовж якого дівчинці доведеться навчитися справлятися зі своїми почуттями, ставити чиїсь потреби вище, ніж свої, допомагати й ділитися, а ще – цілуватися «по-французьки», обирати між потенційними бойфрендами й захищати від суспільного осуду подругу, яка через необачність і наївність втрапила в халепу.
Відверта й гостра, ця повість озвучує «незручні» теми, показує підлітків такими, якими вони є – з усіма цими гормонами, зухвалістю і юнацькою сексуальністю. І головне, говорить із ними їхньою ж мовою. А тому має всі шанси стати «подругою» для юних дівчат.

Лачина, А.
Фактор кохання /  Анна Лачина; пер. з пол. Н. Зотової. – Х.: ВД «Школа», 2018. – 304 с. – (Серія « Сучасна європейська підліткова книга»)
Перша книга трилогії Анни Лачиної. Головні героїні цієї книги — дівчата Патриція і Магда – мріють про палке романтичне кохання. Кожна з них знаходить собі хлопця-друга по своєму: хто в реальному житті, а хто в неозорому інтернет-просторі. І хоч події, подеколи бурхливі та таємничі, розвиваються по-різному, проте дівчат, як і сучасних підлітків, хвилюють ті самі гострі питання: як «розгадати» свого друга? Як побороти власні страхи та комплекси і виявити почуття? Як бути самим собою і сприймати всіх такими, якими вони є?

Юн Н.
Увесь цей світ : роман / Нікола Юн; пер. з англ. Ю. Підгорної. — Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2017. — 304 с.
Світ, у якому ми з вами живемо, сприймаємо як належне й буденне, для героїні цієї книги — непізнане й недосяжне. Як це жити у вакуумі? Як спостерігати за всім тільки через вікно? Як змиритись з тим, що ти відділена одиниця від Всесвіту? Про це пише Нікола Юн у своєму романі «Увесь цей світ».
Надзвичайно зворушлива історія про чисте кохання, непереборне бажання свободи і вічну проблему відносин батьків і дітей. Меделін протягом майже всього свого життя жодного разу не виходила з дому. У неї страшна невиліковна хвороба, через яку дівчина з дитинства живе за склом, схована від зовнішнього світу: будь-що «ззовні» може принести їй смерть. Єдині, з ким Меделін може спілкуватися – це мама і медсестра. Усі решта несуть їй смертельну небезпеку… Життя дівчини змінюється, коли в сусідній будинок переїжджає нова сім’я. Вона слідкує за новими жителями через вікно і через деякий час починає спілкуватися з Олівером. Він стає для Меделін усім. Одного дня Меделін наважується покинути дім, аби разом з Оллі втекти на берег океану і відчути справжнє життя. Ця поїздка може стати для неї останньою. А, може, відкриє їй новий шлях…

Морґенштерн Е.
Нічний цирк: роман / Ерін Моргенштерн; пер. Олена Даскал. – Х.: Віват, 2017. – 480 с.
Приготуйтеся закохатися... Роман Ерін Морґенштерн, сповнений чарівності, справжньої магії та неповторного шарму вікторіанської епохи, захоплює і стилем написання, і розвитком подій, і детективною інтригою.
Книга розповідає історію кохання двох чарівників – Марко і Селії, котрі не по своїй волі стали учасниками своєрідного змагання ілюзіоністів, в якому хтось повинен перемогти, а хтось загинути. Ареною, де відбувається це протистояння, став незвичайний чорно-білий «Цирк Сновидінь», який з’являється нізвідки там, де ще вчора не було нічого, відчиняється в сутінках, зачиняється на світанку і відкриває своїм глядачам небачені фокуси і трюки, які є не зовсім тим, чим видаються на перший погляд.
Тож якщо шукаєте чогось чарівного, магічного, красивого і неймовірно атмосферного – вам однозначно варто придбати квиток до «Нічного цирку»!  

 Ґрьонтведт, Н.Е.
Абсолютно нецілована / Ніна Елізабет Ґрьонтведт; пер. із норвез.  Н. Іваничук. – Л.: ВСЛ, 2015. – 320 с.
Книга норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт написана у формі щоденника, в якій вже знайома українським читачам, але трохи доросліша Уда Андреа Стоккгейм щиро розповідає найпотаємніші секрети про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестру Ерле, батьків, друзів, школу і (ура!) свої перші закоханості й поцілунки.
Як і перший щоденник Уди, «Абсолютна нецілована» є зразком легкої, наївної та дещо навіть занадто банально підліткової прози, у якій одинадцяти-дванадцятирічні читачі зможуть знайти не лише смішне, цікаве та несподіване, але й у певному сенсі корисне, адже вчитися на чужих помилках завжди приємніше, ніж на своїх.

Сіґал, Е.
Історія одного кохання: роман / Ерік Сіґал; пер.з англ. М. Пінчевського і О. Тереха. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2016. – 144 с.
Роман сучасного американського письменника про зворушливе кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта. Побравшись, молодята живуть у скруті, проте вони щасливі. Здається, ніщо не може їх розлучити. І справді, розлучає їх лише трагічна смерть Дженн.







Загребельний, П.
Роксолана: роман / Павло Загребельний. – Х.: Фоліо, 2007. – 685 с.
У романі «Роксолана» відомий український письменник Павло Загребельний відтворює події XVI століття, розповідає про дивовижну долю української дівчини Насті Лісовської. Її, з іншими односельчанами, захопив у полон татарський військовий загін. А далі невільничий ринок, і юна красуня опиняється в гаремі турецького султана Сулеймана. Але вона не стала приниженою рабинею. Своїм незвичайним розумом, волею і вродою горда слов'янка виборює собі іншу долю. Запаливши серце могутнього султана вогнем любові, вона незабаром стає його законною дружиною, володаркою Сходу, відомою світу на ім'я Роксолана.

Шекспір, В 
Ромео і Джульєтта / Вільям Шекспір; пер. з англ. Ю. Андрухович. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 208 с.: іл.
Чотири століття тому глядачі лондонського театру «Глобус» вперше побачили найвідомішу трагедію Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Чому ж іще й досі ця історія кохання і смерті двох юних мешканців Верони так хвилює нас? Можливо, через те, що ці молоді люди, ще майже діти, зіткнувшись із жорстокістю й несправедливістю світу, не зрадили свого почуття? Власною смертю вони довели, що кохання вище за давню ворожнечу, безглузді образи і усталені правила.
 Читаючи цю книгу Ви поринете у неповторний світ шекспірівських пристрастей, де так, як і в реальному житті, переплітається трагічне і кумедне, низьке і високе, самовідданість і ницість, смерть і любов. Любов, яка долає всі заборони і врешті перемагає.


Українка, Л.
Лісова пісня /  Леся Українка. – Донецьк: ТОВ «ВКФ «БАО», 2009. - 288с.: іл.


Яскравим прикладом високої любові є драма-феєрія Лесі Українки "Лісова пісня" — поетичний і водночас трагічний твір про красу кохання, про високу мрію людини та її одвічний потяг до прекрасного, до гармонії з природою.



Немає коментарів:

Дописати коментар