Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 13 червня 2017 р.

Топ-15 найкращих книжкових новинок для підлітків

Найвимогливіші, уважні та серйозні користувачі – це підлітки. Що читають підлітки останнє десятиліття? Чим керуються, вибираючи ту чи іншу книжку? Адже, їх не цікавлять енциклопедії та казки, ближче і зрозуміліше для них стають фентезі, історико-пригодницькі твори, детективи ... і, звичайно, популярні книги сучасних авторів.
Як свідчить практичний досвід, у процесі пошуку «своєї літератури» підлітки покладаються насамперед на відгуки друзів і місце автора в якому-небудь «топі». І хоча достовірну картину читання відтворити сьогодні важко, бібліотекарі, все ж таки, провели  опитування з метою визначити найкращі літературні твори для тінейджерів. Постійні  читачі бібліотеки, любителі книги із задоволенням ділилися  своїми особистими літературними вподобаннями.  Це твори підліткової прози, які нещодавно видано українською мовою.
Пропонуємо Вам, згідно результатів опитування, перелік найцікавіших книг.
Рекомендація для батьків: прочитайте самі – дізнаєтеся багато нового.

Гридін, Сергій.    Не такий [Текст] : повість / С. Гридін. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 176 с.   
Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих.
Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому. 

Гутовська-Адамчик, Малгожата.  Дівчата з 13-ї вулиці  [Текст] : роман / М. Гутовська-Адамчик ; пер. з пол. Б. Антоняк. - Львів : Урбіно, 2015. - 240 с. : іл.
Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних. Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні. Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися…

Грьонтведт, Ніна Елізабет. Абсолютно нецілована [Текст] : [повість] / Ніна Е. Ґрьонтведт ; пер. з норвез. Наталі Іваничук. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 319 с.
Щоденник дівчинки-підлітка. Уда Андреа Стоккгейм вже знайома читачам за книгою «Привіт, це я!» – пише про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестричку Ерле, тата й маму, шкільних друзів. І, звичайно ж, про свої перші закоханості. Словом, про всі-всі найпотаємніші таємниці, про які можна писати в чудовому новенькому записнику-щоденнику, який замикається на ключик. Саме через кохання Уда стикається з напруженням у стосунках з близькими, шкільна успішність стрімко падає, а її вчинки позбавляються обережності. Але все можна вирішити, якщо наважитися поговорити щиро.

Пекарська, Малгожата-Кароліна. Клас пані Чайки [Текст] / М.-К. Пекарська; пер. з пол. Б. Ю. Антоняк. - Харків : Школа, 2016. - 336 с. 
Труднощі підліткового віку, негаразди у школі та вдома, перші почуття й розчарування. Головні герої роману – варшавські гімназисти – вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини, з усіма її вадами. Вони закохуються, ходять на вечірки, напиваються, читають і обговорюють дорослі важливі питання. За три роки навчання в одному класі з цими дітьми стається багато цікавого, вони помиляються, але знаходять способи виправитися. А ще в цій книжці повно гумору й дотепів, і немає і натяку на моралізаторство. 

Старк, Ульф. Диваки і зануди [Текст] : роман / 
У. Старк. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 160 с.
Симоні – дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв’язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой.  У новій школі Симона мимоволі стає… Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується…

Таунсенд, Сью. Таємний щоденник Адріана Моула [Текст] : роман / Сью Таунсенд ; пер. з англ. Анатолія Сагана. - Л. : Вид-во Старого Лева, 2013. - 239, [1] с. : іл.
Тринадцятирічний Адріан Моул має стільки гризот, що ровесникам і не снилося. Вугрі, проблеми зі здоров’ям, складні стосунки між батьками, неприйняття його поезії — і це ще далеко не все. Читай про все це (і не тільки це) у його таємному щоденнику. 

Сульберґ, Аудгільд. Хто проти суперкрутих [Текст] : повість / А. Аудгільд Сульберґ ; пер. Н. Іваничук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 208 с.
Дванадцятилітня Анне Беа вважає себе потворою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. А дехто, особливо трійко крутелиць із їхнього класу, взагалі відверто з неї глумляться. Тому дівчинка мало з ким спілкується, і якби не найкращий друг Нільс, її життя було б зовсім нестерпним. Але Анне Беа доведеться поглянути в очі своїм найбільшим страхам і дати відсіч суперкрутим. 

Лущевська, Оксана.  Задзеркалля [Текст] : [повість] / О. Лущевська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 128 с.
Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки... Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче? 

Мензатюк, Зірка. Як я руйнувала імперію [Текст] / З. Мензатюк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 272 с.
 «Як я руйнувала імперію» - перша українська повість для підлітків про останні роки радянської імперії. Як жили радянські люди? Як ганялися за дефіцитними товарами? Кого боялися? І чого прагнули?
Герої повісті – підлітки, що дружать, сваряться, хуліганять, часом навіть вдаються до чарів, а при тому опиняються у вирі суспільних змін. Читач зрозуміє, чому були неминучими й наступні потрясіння, що їх зазнала Україна. Чому розвалився Радянський Союз? І – найголовніше - хто його розвалив? 

Йорт, Вігдіс.  Йорген + Анна = любов [Текст] : роман / Й. Вігдіс ; пер. з нор. Н. Іваничук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 153 с. : іл.  Йорґен + Анна = любов
Перше кохання, боязке і сором’язливе, і водночас сміливе, і нерозважливе. На початку Анна ще весела, рухлива десятирічна дівчинка, яка обожнює таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Але ось в її класі з’являється новачок, і звичний світ Анни перевертається догори дригом – вона закохується. На шляху у неї стають суперниці, але це ж кохання – тож всі методи досягнення мети йдуть в хід. 

Лущевська, Оксана. Інший дім [Текст] / Оксана Лущевська. - Л. : Вид-во Старого Лева, 2013. - 118 с.
Коли насправді починається кінець світу? Коли про це без кінця торочать у новинах, чи коли така рідна і тепла мама переїжджає до Америки і знаходить собі там інший дім? Арчі та Полька знають, як важко жити з батьком, якому до всього байдуже, як важко вперше закохатися і не мати з ким про це поговорити, як складно пізнавати себе, коли поряд немає щирого порадника... Проте одного разу вони розуміють, що світ, у якому є місце щирості та любові, може похитнутись, але ніколи не зникне. 

Хромова Анна, Біла Надія, Ткачук Галина та ін. 
Чат для дівчат [Текст] : оповідання. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 176 с. 
Дванадцять оповідань від сучасних українських письменниць торкаються важливих тем підліткового життя. Мрії та страхи, любов і зрада, дружба і втрати, шкільні справи і стосунки з батьками, розваги і хобі... Тонко описані, багатогранні, сповнені гумору та справжніх емоцій історії зацікавлять і юних, і дорослих читачів. 

Мацко, Ірина. Перехідний вік... моєї мами [Текст] : повість / І. Мацко. - Київ : Академія, 2016. - 128 с. 
Ніби несподівано до Алі прилетіли її тринадцять.
І знову все стало якимось дивним — світ, друзі, події в сім’ї і, навіть, сама собі. Алю приваблює і насторожує її ж загадкова дорослість. Тіло, погляди, думки і кругозір змінюються так швидко, що обертом іде голова. Її захоплюють нові почуття, бажання, можливості, тривожить внутрішня невизначеність. Багато нових вражень і відчуттів прийшло до неї на порозі дорослості. Несподівано для себе Аля відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім не дитячі думки про життя і цінність кожної людини. А ще відкрила смак поцілунку, спробувала спиртне і збагнула, що не завжди щирі наміри керують поведінкою тих, кому віриш. Найсильніше вразило Алю її ж відкриття, що перехідний вік переживають не тільки підлітки. Виявляється, в її мами — також перехідний період, теж непростий. І в неї є свої таємниці.
Мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла — інша, ніж була дитиною. І вони починають спілкуватися не просто як мама з дочкою, а як подруги... 


Тільманн, Крістіан. Воротар на вигоні [Текст]. Кн. 4 / К. Тільманн; пер. з нім. І. Андрущенко. - К. : Грані-Т, 2007. - 96 с.
Не біда, якщо коштів на поїздку до спортивного табору в Іспанію, Францію чи Грецію  не вистачає. Адже на звичайнісінькому вигоні теж можна випробувати новий метод тренування: якщо хтось не влучає у ворота, доводиться віднімати мяча у тварин. Не обійшлося і без приятельського матчу за участю місцевих футболістів. Переконайтеся самі, що відпочинок пішов дівчатам на користь. 

Бачинський, Андрій. Детективи в Артеку, або Команда скарбошукачів / Бачинський, Андрій ; обкл. Н. Гайда. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. — 192 с.
Герої повісті – тендітна юна скрипалька Оленка та її друзі – Антон, Сашко і Сергій під час відпочинку у таборі на березі Чорного моря випадково дізнаються про таємницю захованих неподалік коштовностей славнозвісної Міледі, героїні роману про трьох мушкетерів. Уночі друзі таємно вирушають на пошуки скарбу, але потрапляють у вир захоплюючих пригод. Їм доведеться здійснити небезпечну подорож у печеру контрабандистів, а також вступити у справжній двобій з викрадачами музейних цінностей. Хто переможе в одвічному двобої зла і добра – підступність і ненависть, чи щирість і дружба?..

Немає коментарів:

Дописати коментар