Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

Не для війни народжені

Завтра, 20 лютого, вже вшосте в Україні відзначатиметься День Героїв Небесної Сотні. Вшанувати пам’ять про тих, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави, які обстоювали  права та свободи людини, європейське майбутнє України і  не вагаючись віддали своє життя під час подій Революції Гідності, ми запросили напередодні активних читачів та учасників творчих заходів дитячої бібліотеки.

Спочатку коротко пригадали з дітьми події тих трагічних днів та ознайомилися з книгами, представленими на виставці-хроніці "Герої нашого часу" й виставці-присвяті "Не для війни народжені".  Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих  героїв. А тоді перейшли до обговорення книги «На їхніх маленьких плечах…» Любові Загоровської – журналістки, поетеси, авторки пісенних текстів та лауреата міської премії ім. І. Франка (2012) в галузі літератури та журналістики (за поетичну збірку „Назустріч вітру”).

Чому саме ця книга була обрана нами для обговорення? Тому, що авторка у своїй книзі торкається теми дитинства та війни. Герої оповідань – діти, які вже знають (хто з власного досвіду, хто з розповідей дорослих), що таке війна, страждання, самотність. Знають і розуміють серцем, що нині, коли на рідній землі йде війна, нікому не можна стояти осторонь цих подій, бути байдужим. Вони, як тільки можуть, допомагають захисникам Вітчизни. Ця книжка про добро, про маленьких героїв, на плечах яких тримається Україна.

Своїми враженнями, від прочитаних оповідань, ділилися з нами хлопці та дівчата. Вони розповідали про те, що найбільше їх зачепило в прочитаних історіях, що змушувало сміятися чи плакати, дехто ділився власними спогадами про те як разом з батьками допомагали волонтерам, хтось малював ілюстрації до оповідань, зокрема, Томінець Антон (учень 5 кл.) та  Гужва Олена (учениця 8 кл.),  інші ж писали відгуки на прочитану книгу.

Так,  Рубіш Анастасія (учениця 8 кл.) пише: «Найбільше з прочитаних оповідань мені сподобалось «Казка на ніч». Це оповідання легко читається. Розповідається в ньому про дівчинку, яка рідко бачить свою маму і дуже радіє, коли мама вдома. Вона просить тоді свою маму почитати їй казку на ніч. Я раджу всім почитати книгу «На їхніх маленьких плечах..», адже вона вчить нас любити, поважати й допомагати один одному, приділяти більше уваги рідним людям».

Ще одна учасниця зустрічі, Сало Мирослава (маленька волонтерка),  ділиться з нами такими своїми думками: «Книга «На їхніх маленьких плечах… розповідає дуже цікаві і добрі історії, що навіть якоюсь мірою допомагають нашим військовим. Тут розповідається про дуже добрих і хоробрих дітей, які намагаються допомагати тим, хто цього потребує. Ця книга вчить нас не бути байдужими до чужих проблем, в якій складній ситуації ми не знаходились би самі. Особливо коли мова йде про нашу гідність і свободу треба працювати разом і бути одним цілим».

Тож, не будьмо байдужими і памятаймо тих, хто на це заслуговує.



Немає коментарів:

Дописати коментар