Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 10 квітня 2017 р.

Не я б’ю - верба б’є

Будь великий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля!


В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає світом, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулок та пристановище, бо він загублений для свого народу.
Кожна нація, кожний народ, має свої звичаї та традиції, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом.
Однією з таких традицій на Україні є і святкування світлого свята –  Вербної неділі. Саме цим святковим днем розпочинається тиждень до Великодня, що називають Страсним.

У багатьох країнах світу Вербну неділю називають Пальмовою.  Гілками цієї рослини встеляли дорогу та вітали Ісуса Христа під час в’їзду в Єрусалим. Пальма є символом чистоти і непогрішності. Проте, на слов'янських територіях пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб. Тому й пальмові гілки люди замінили вербовими.

   Пригадати історію, традиції та звичаї святкування Вербної неділі запропонувала учням 4 класу СШ №16 (вчитель Торин Іветта Василівна) бібліотекар читальної зали Кушнір Наталія Петрівна на етнографічній замальовці «Бережімо великодні свята!». Під час заходу діти мали змогу ознайомитися з атрибутами пов’язаними зі святкуванням цього свята, представленими на народознавчому куточку в читальній залі нашої бібліотеки; дізнатися більше про прикмети пов’язані з Вербною неділею, обряди, які проводили наші предки в цей день та багато іншого.

         На завершення бібліотекар подарувала всім присутнім гілочку верби та побажала, щоб освячені на Вербну неділю гілочки принесли  у кожен дім мир та спокій, щастя та любов.



Немає коментарів:

Дописати коментар