Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 8 грудня 2020 р.

Книги, які долають булінг

#Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства". 

У підлітків безліч проблем і непорозумінь. Одна з серйозних загроз – це підлітковий булінг. Дорослі шукають способи як його уникнути й запобігти, а підлітки намагаються зманеврувати від незручних запитань, бо часто були або свідками, або його жертвами. 

Чи може література сати панацеєю від тінейджерського цькування? Пропонуємо вам добірку книг про цю складну тему.

Петрановська Л. Що робити, коли... / Л. Петрановська. – Харків: Віват, 2017. – 143 с.

Ця книжка не зможе убезпечити дітей від усіх неприємностей, але в першу чергу вона навчить слідувати головному – не втрачати голову та бути готовими діяти!

Вокер Н. Чому виникають конфлікти? Причини. Етапи. Розв'язання. Наслідки  / Н. Вокер. – Харків: Віват, 2018. – 80 с.

Ця книжка допоможе зрозуміти, що часто конфліктам не можна запобігти, проте уникнути війни можливо. Читачі дізнаються, як невеликі розбіжності загострюються й перетворюються на великі та серйозні, що спільного в усіх конфліктах, а також про вплив упереджень в історії, дипломатії, географії, економіці на ці події. Порівнюючи глобальні конфлікти із суперечками з власного життя, діти зможуть уважно й критично розглянути свої конфлікти.

Мельниченко Н. # Я не боюсь сказати / Н. Мельниченко. – Харків: Фоліо, 2017. – 213 с.

У липні 2016 року мережу Інтернет підірвала потужна акція #яНеБоюсьСказати, в якій тисячі жінок і чоловіків розповіли свої історії. Ця акція прогриміла не лише в Україні, але й за її межами. Тоді ж почалися розмови про те, що робити, аби не допустити такої кількості насильства. Настя Мельниченко, ініціаторка акції, вирішила написати книжку, в якій розповісти підліткам про те, як не допустити сексуального насильства стосовно себе, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося.

Андерсон Л. Говори / Л. Андерсон; пер.з англ. О. Голуб. – Харків: Віват, 2019. – 192 с.

Роман написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. У школі інколи відбувається будь-що – і оточенню байдуже. А в складному підлітковому віці так важко віднайти в собі впевненість, щоб домогтися уваги, навчитися говорити й не боятися. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам — зрозуміти власну дитину.

Нікуліна А. Сіль для моря, або Білий кит / А. Нікуліна. – Харків : Віват, 2017. – 224 с.

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ні з батьками, ні з однолітками. По-справжньому вона живе лиш у віртуальному світі соцмереж, де хлопець із красивим ніком Білий Кит нібито розуміє її, а насправді – послідовно доводить до самогубства.

Корнієнко Т. Недоторка : психологічна казка / Т. Корнієнко. – К.: Час майстрів, 2017. – 104 с.: іл.

Одинока дівчинка йде по тротуару. Під парасолькою. Сама-саміська. Темненька така. І доріжка перед нею в потемку. І парасоля нічогенька – величезна. І на неї з неба сиплються квіти. Багато різних: ромашки, волошки, маки. Яскраві, красиві, живі. Сиплються, б’ються об чорну тканину і падають набік. Але квіти мають падати на голову, якщо вже хтось тебе ними обсипає, а не на парасольку! Як знайти силу відмовитися від своєї парасольки?

Чому дорослі не помічають, що діти виросли, що в них може бути своя власна думка, своє власне життя? Чому мами ображаються на правду та ховаються на кухні? Скільки треба бути знайомими, щоб розпочати дружбу? Коли можна закохуватися? Подібні питання часто виникають у підлітків. Відповіді на них можна шукати в правильних книгах.

Гридін С. Не такий: повість / С. Гридін. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 176 с.: іл.

Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Гридін С. І паралельні перетинаються / С. Гридін. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 127 с.

Автор повісті не боїться чесно і відверто проговорювати болючу для суспільства тему підліткового самогубства і вплив на свідомість хлопців та дівчат «груп смерті» у соцмережах… Герой повісті Роман через непорозуміння з батьками і прикрощі в школі намагається звести порахунки з життям. Отямившись у лікарні, хлопець переосмислює свій учинок і усвідомлює, що є заради чого жити. 

Процюк С. Сорок цистерн любові / С. Процюк. – Вінниця: Теза, 2017. – 160 с.

Звідки береться зло? Чому одні не можуть і мухи образити, а інші здатні на насильство, психічне і фізичне, над іншою людиною? Автор книги розгорнув перед тобою, юний читачу, динамічну історію людської деградації та гідності, які вступили проміж собою у непримиренний поєдинок. Цей поєдинок у психологічній і трохи детективній повісті «Сорок цистерн любові» триває від першої до останньої сторінки.

Штрассер Т. Хвиля : роман / Т. Штрассер; пер. з англ. В. Панченко. – Київ: РІДНА МОВА, 2017. - 136 с.

В одній із американських шкіл учитель історії Бен Росс розповідає учням, що таке нацизм. Він демонструє кадри кінохроніки, на яких показано «сталеву ходу» фашизму в Європі – з її вождями, концтаборами та мільйонами жертв. Тема неабияк зацікавила учнів: як таке могло статися? Чому мільйони німців повірили у фюрера?

У школі під впливом уроку зароджується, як своєрідна гра, організація «Хвиля», що сповідує начебто благородні виховні цілі. Це дає попервах позитивні результати: покращується успішність та дисципліна. Але поступово ситуація в школі виходить із-під контролю…

Нестлінґер К. Обзивають мене Мурахоїдом / К. Нестлінґер ; пер. з нім. О. Мокровольського. – Вінниця: Вид-во Теза, 2007. – 221 с.: іл.

Тезі має великий ніс, мишачі очиці й крихітне підборіддя. Їй важко звикнути, що всі глузливо обзивають її Мурахоїдом. Через це дівчинка замикається в собі. Однак, це не заважає їй втрапляти в кумедні ситуації й пригоди.

Паласіо Р. Дж. Диво : роман / Р. Дж. Паласіо ; пер. з англ. С. Колесник. – Харків : Віват, 2016. – 367 с.

Головний герой роману «Диво» – п’ятикласник на ім’я Огест Пуллмен, хворий на рідкісну хворобу. Риси обличчя хлопчика наче переплутані. Зазвичай це викликає в людей жах…

Аж ось дитина потрапляє до звичайної школи, де на неї чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть створити справжнє диво.

Сульберґ А. А. Хто проти суперкрутих : повість / А.А. Сульберг ; пер. з норвез. Н. Іваничук . – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 208 с.

У першій повісті «Хто проти суперкрутих» героїня потерпає від знущань однолітків, а особливо – від трійці крутелиць зі свого класу. Ця книга вчить не боятися бути собою й цінувати друзів, які підтримують за будь-яких обставин.

Ґолдінґ В. Володар мух : роман / В. Ґолдінґ ; пер. з англ. С. Павличко. – 2-е-вид. – К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 2004. – 254 с.

Автор добре зображує закони колективу хлопчаків, неконтрольованих дорослими. Ця книга допоможе старшому підлітку зрозуміти, як формуються лідери й чому дехто стає переслідуваною жертвою.

Маємо надію, що книги зі списку, допоможуть вам проговорити питання, які турбують, подолати психологічні комплекси, стати більш впевненими в собі, відчути свою особливість та значущість, розібратися із власними страхами.

Пам’ятаймо! Діти обирають світ без насильства! 



Немає коментарів:

Дописати коментар