Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 21 грудня 2020 р.

День народження кросворда

21 грудня – День народження кросворду.

Кросворд гра-задача, яка полягає у вписуванні літер у перехресні рядки клітинок накресленої фігури так, щоб за горизонталлю та вертикаллю вийшли загадані слова.

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля.

Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle".

Автор направив свій перший кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

Найбільші кросворди в світі:

Кросворд з сорока тисяч клітин і 8469 слів склав Звонко Янан.

Більше шести місяців знадобилося жителю міста Тулузи, щоб скласти кросворд з 54 тисяч клітин і який включає 12 200 слів.

Французи Жанна Луїза і Гі Брут склали кросворд на аркуші паперу довжиною в п'ять і шириною в три метри. 18 000 слів і 50 тисяч клітин.

Найбільший кросворд світу, який був опублікований, склав Роберт Тюрко з Квебека. 82951 клітинка і 25614 слів.

На сьогодні перше місце серед укладачів кросвордів займає Роже Боукарт з бельгійського міста Брюгге. Своє 65-річчя він відзначив тим, що запропонував для книги рекордів Гіннесса найбільший у світі кросворд – довжиною 31 метр і шириною 53 сантиметри, який містив 50 400 слів. Питання зайняли 2734 сторінки.

Трохи цікавого про кросворди.

Мінімальний час на рішення кросворду з газети «Таймс» – 3 хвилини 45 секунд – затратив в ході змагання, організованого радіопрограмою Бі-бі-сі «Сегодня», 43-річний англієць в грудні 1970 року.

У травні 1966 р. лондонська газета «Таймс» отримала лист від жінки з острова Фіджі, що повідомила, що їй тільки що вдалося вирішити Кросворд 673 у випуску газети від 4 квітня 1932 року. Таким чином, максимально витрачений час на розгадку кросворду становить 34 роки.

Максимальну кількість кросвордів склав Андріан Белл. З січня 1930 року і до своєї смерті в 1980 році він надіслав у газету «Таймс» 4520 кросвордів.

Найпродуктивнішим упорядником кросвордів є Роджер Ф. Сквайерс. Він «виробляє» щотижня 35 публікованих завдань.

Різновиди кросвордів.

Какуро – з японської це головоломка з числами. У США цю головоломку знають більше як Cross Sums (перехресні суми).

Кейворд (ключворд) – популярний за кордоном різновид лінгвістичної задачі. У кожну клітину кросворду внесено число, що заміняє букву. Одним і тим же буквам відповідають одні і ті ж числа.

Сканворд (скандинавський кросворд) – це один з найпопулярніших видів кросворду. Визначення слів – у квадратиках всередині сітки, а слова-відповіді вписують за напрямами, зазначеними стрілками.

Судоку – заснована на логіці японська головоломка з числами. В перекладі з японської мови «су» позначає слово «число», «доку» має безліч різних перекладів, але в цілому означає щось одне, одиничне, цілісне. Рішення головоломки не вимагає математичних розрахунків, але потребує терпіння і здатності до логічного мислення.

Угорський кросворд, або філворд. При розгадуванні угорських кросвордів потрібно вписувати відповіді в сітку з розставленими літерами. Слова-відповіді не перетинаються і не мають спільних клітин з іншими словами. При цьому клітини сусідніх відповідей повинні стикатися.

Човник – клітинне поле з винесеними за його межі вказівними стрілками. Значення слів, як по горизонталі, так і по вертикалі даються послідовно, а сітка заповнюється відповідно з напрямками стрілок.

Циклічний кросворд. У ньому слова розташовуються навколо клітини з номером відповідного питання. Відмінною особливістю такого кросворду є однакова кількість букв у всіх загаданих словах — зазвичай, 4, 6 або 8. Перетини слів відбуваються по дузі кола. При цьому якщо слово знаходиться не з краю сітки, то всі його літери, так чи інакше, одночасно є літерами й сусідніх слів.

Японський кросворд – особливий вид головоломки, в якому потрібно, базуючись на кодових числах-підказках, розгадати не слова, а зашифровану картинку.

Розгадування кросвордів приносить неабияку користь. По-перше, розвиває інтелектульно, по-друге, допомагає удосконалити навички обчислень, перевірити свої знання, розширити кругозір. Та й, просто, це цікаве проведення дозвілля.

Запрошуємо до нашої читальної зали, де на вас чекають пізнавально-розважальні журнали та газети з великою кількістю кросвордів.





Немає коментарів:

Дописати коментар