Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 30 березня 2021 р.

Майстер-клас «Закладка - олівець для книг»

 30 березня відзначається цікаве свято – День олівця.

Це маловідомий факт, який мало хто знає.

Олівець (від пол. ołowek) – це інструмент для письма, писна частина якого складається з глини із наповнювачем (у простих олівцях – графітом), а коробочка суцільна, дерев'яна.

Олівці поділяють на прості та кольорові. Прості олівці – це такі, в яких писна частина сірого кольору і складається зі звичайного графіту.

Найбільший у світі олівець виготовлено в Малайзії фірмою Faber-Castell.

Довжина дерев'яного олівця становить близько 19,5 м. Він встановлений вертикально в спеціальній захисній скляній конструкції поряд з центральним офісом фірми в Куала-Лумпур. Цей рекорд занесений до книги рекордів Гіннеса.

Олівці – незамінний атрибут нашого життя й у ХХІ столітті. Мало хто, навіть не всі дорослі знають, що «народились» вони тисячу років тому.

Історія олівця:

Історія олівця починається з ХІ століття. Художники малювали тоді в основному паличками, виготовленими із суміші свинцю з цинком, іноді їх називали “срібними олівцями”.

Графітні олівці з’явилися 300 років тому. Такі палички були м’якими, бруднили руки і підходили для малювання, але не для письма .

У 17 столітті графіт продавали на вулицях. Покупці, в основному художники, затискали ці графітові палички між шматочками дерева або гілочками, загортали їх у папір або обв’язували їх мотузкою. Перший документ, у якому згадується дерев’яний олівець, датований 1683 роком.

У дерев’яний корпус олівця з обох боків вставляли шматочки чистого графіту. Сучасний олівець винайшов у 1794 році талановитий французький вчений і винахідник Ніколя Жак Конте.

Відсвяткуйте свято День олівця разом з нами. Пропонуємо вам виготовити закладку «Олівець» в техніці оригамі. Адже закладинка для книг дозволяє швидко знаходити потрібну сторінку у книзі, яку ми читаємо.

Кожен крок роботи виконуй разом з нами:

1. Поклади аркуш кольорового паперу зворотним боком угору.

Загни тонку смужку.

2. Зігни аркуш уздовж навпів.

3. Розклади і загни кутки до серединки.

4. Переверни.

5. Загни смужку знизу.

6. Переверни заготовку. Обидва боки загни до середини в кишеньку.

7. Закладинка готова.

В кінці відео підбірка енциклопедій, в яких можна більше дізнатися про олівець.

А які закладинки"Олівці" вийшли у вас?

Фото та відео надсилайте у коментарі.




Немає коментарів:

Дописати коментар