Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 23 лютого 2023 р.

Масляна країн світу

Цього тижня, а саме з понеділка 20 лютого і до неділі 26 лютого християни східного обряду відзначають Масляну (Масницю) або Колодій – свято, яке символізує прощання з зимою та зустріч весни. Як відомо, Масниця не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята – Великодня.

За 7 тижнів до Великодня, який у 2023 році випадає на 16 квітня, починається Великий піст – з 27 лютого по 15 квітня. За церковними ж традиціями, тиждень Масляної зветься Сирною або М'ясопустною, що пов'язано зі стравами, які готуються протягом тижня: смажать млинці, ліплять вареники, які подаються з різними начинками.

Весело та смачно проводжали зиму й зустрічали довгоочікувану весну, у другий день Масляної, і у нашій бібліотеці. Присутні хлопці та дівчата відкрили багато нового для себе, зокрема, щодо походження самого свята і про те як воно пов’язане з карнавалом; а також про традиції та обряди кожного дня Масляної; про страви, які готуються в цей тиждень. Окрім того, на дітей чекав справжній майстер-клас з випікання млинців, які вони опісля наповнювали різними начинками.

Завершальним етапом стала презентація кулінарних шедеврів юними кухарями і, звичайно, частування. 

Свято вдалося справді яскравим, веселим та артистичним завдяки нашим незмінним співорганізаторам Беаті Столяренко та Мукачівському драматичному театру.






Немає коментарів:

Дописати коментар