Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Наш закон - наша сила

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.
У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов'язків.
В цей день кожен повинен задуматися і подивитися на дітей, які поруч. Кожен повинен зробити для своєї дитини свято. Це свято потрібне, щоби люди звернули увагу, подивилися, що поруч є діти з їхніми проблемами і потребами. Ми робимо свято, щоби послухати дітей та інколи в них повчитися.
Напередодні Міжнародного дня захисту дітей в нашій бібліотеці відбувся День правових знань "Наш закон - наша сила". В програмі Дня відбувся ряд творчих заходів: Правова вікторина, Кафедра права "Закони про тебе. Закони про тебе." (зустріч з представником правоохоронних органів - оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей Кляп Іван Васильович під час зустрічі з юними читачами широко висвітлив тему „Правопорушення неповнолітніх. Відповідальність за скоєння злочину”. Під час зустрічі наводив приклади та провів розяснювальну роботу даючи відповіді на запитання дітей), Правові ігри "На терезах Феміди",  Музично-пізнавальний ігровий колаж  з призами "Надійний захисник" (підготовлена дітьми з туристично-пізнавальної програми Міжнародного дитячо-юнацького руху наставництва "Royal Rangers"), Правова копілка "Маєш право, малючок" (за участю працівника банку - керівник відділу продажів АТ "OTP Bank" м. Мукачева Гольцапфел Юлія Олегівна розповіла дітям про професію банкіра та зробила оголошення про конкурс дитячого малюнку "Як я уявляю професію банкіра?"), перегляд виставки-протесту "Не порушуйте наші права", Абетка виживання "Хто захистить беззахисного?", Мультсалон "Права дітей в мультфільмах".
Діти, які були присутніми на даних заходах отримали багаж знань та позитивних емоцій. Та на цьому Свято дитинства не завершується, адже попереду найулюбленіша пора усіх школярів - ЛІТНІ КАНІКУЛИ. Проте, книга влітку не відпочиває, так само, як і бібліотека. Отож, чекаємо на вас щоднини, окрім неділі. Проводьте з користю свій вільний час. Слідкуйте за анонсами та беріть участь у різноманітних творчих акціях.




















вівторок, 20 травня 2014 р.

Здоровим бути модно!

Здоров’я дитини –
багатство родини!
Здоров’я народу –
багатство країни!
15 травня, у Міжнародний День сім’ї, відбувся День інформації „Моя сім’я обирає здоров’я”. Протягом дня користувачі бібліотеки відкривали для себе мудрі й разом з тим прості істини здорового способу життя. Різноманітні заходи спонукали молодь до відмови від шкідливих звичок, раціонального харчування, занять спортом, дотримання режиму дня. В рамках Дня інформації було проведено перегляд літератури "Поради Будьздоровченка",  Інформ-нагадування „Знаки здоров’я і антиздоров’я”, Індивідуальний тест „Формула здоров'я", ігри-інформіни, хвилинки ерудита, зустрічі з цікавими людьми.  Увесь день в читальній залі діяв Стіл інформації на якому окрім книг та журналів розміщувалося багато різноманітного роздаткового матеріалу: інформаційні пам'ятки,  закладки, бюлетні, листівки, списки літератури. Родзинкою Дня інформації став Інформ-лікбез „Здоров'я майбутнього покоління” на який зібралися учні ЗОШ № 6, 7, 11. Уроки здорового способу життя дітям дали психолог кабінету "Довіра" Мукачівської ЦРЛ - Колядко Людмила Анатоліївна та  заслужений тренер України зі спортивної ходи на 50 км. - Будкевич  Генадій Борисович.  Людмила Анатоліївна розказала нашим юним читачам, що таке здоров’я, навела переконливі докази підліткам, для чого їм здоров’я, застерегла дітей повідомивши їм факти сучасного світу, що заважають їм бути здоровими. Приклади впливу та наслідків від поганих звичок заставили присутніх задуматися та зробити правильні висновки -  від чого і від кого залежить стан здоров’я.
Про роль спорту та фізичних навантажень у житті людини говорили Генадій Борисович та його вихованці-спортсмени - Пузанов Ігор, майстер спорту України зі спортивної ходьби на 20 км., член збірної команди України, неодноразовий призер чемпіонатів України, переможець Кубка Європи(Португалія); Рошко Андріана, кандидат в майстри спорту України на дистанції 20 км., студентка ІV курсу гуманітарного факультету  МДУ; Танчинець Анжеліка - І розряд на дистанції 20 км, студентка V курсу педагогічного факультету  МДУ . З розповідей спортсменів діти зробили висновки про те, що спорт має дивовижні властивості. Він об’єднує людей, знайомить їх між собою,  зміцнює здоров’я, загартовує характер і навіть покращує розумові здібності людей, які ним займаються, розвиває в них такі навички як швидкість, спритність, реакція, координація, витривалість, терпіння і сила. Спорт робить людей більш стійкими до негативних факторів зовнішнього середовища. Він часто приносить людям масу позитивних емоцій. 
На згадку від бібліотекарів кожен з присутніх отримав листівку-нагадування  „Кодекс здоров'я". 
КОДЕКС ЗДОРОВ'Я
 - Дотримуйся правильного режиму дня.

 - Запобігай хворобам.

 - Займайся вправами і спортом.

 - Не пали, не вживай наркотиків та алкоголю.

 - Правильно харчуйся.

 - Дбай про моральну гігієну. Багато хвороб залежать від душевного стану людини. 

 - Гумор - одна з важливих передумов доброго здоров'я.

 - Не забувай, що треба вдосталь спати.

 - Контролюй свою фізичну форму.

















пʼятницю, 16 травня 2014 р.

День української вишиванки

Колектив міської бібліотеки для дітей відмітив День української вишиванки одягнувши на роботу вишивані сорочки. Символічним стало, ще й те, що це українське свято співпало з Міжнародним днем сім'ї. Адже роль вишиванки в українській родині має велике значення. Бібліотекарі увесь день обслуговували користувачів у вишиванках, одночасно інформуючи їх про вищесказані дати.




Читаюча родина

Усе, що є найкраще у дитини:

 Її талант, культура, доброта —

 Від тата й мами йде і від родини —

 Незаперечна істина свята.
Освіта дитини починається з навчання читати і писати. І відбувається це здебільшого в родинному колі. У сім’ї прищеплюються і любов до книг, і отримання задоволення  від  процесу читання, і звичка бути постійно з книгою й неможливість існування без неї.
В рамках Дня інформації "Моя сім'я обирає здоров'я" та з нагоди відзначення Міжнародного дня сім'ї в бібліо-бістро відбулися родинні посиденьки "Читаюча родина". У теплій та дружній атмосфері спілкувалися представники п'ятьох сімей. За "солодким столом" діти та батьки ділилися враженнями про прочитане, розповідали про сімейні традиції та хобі, насолоджувались грою на фортепіано, слухали поетичні твори та гуморески.
Родини були запрошені до перегляду виставки-поради „ Читаюча родина". А також дорослі отримали  пам'ятки для батьків : "Як виховати маленького читача", "Шість правил для батьків - розумних користувачів Інтернету", "Корисні посилання для батьків", "Про здоров'я треба дбати завжди і всім".
Бажаємо всім – дорослим і дітям – завжди пам’ятати про тих, хто дав нам життя. Тож бережіть батьків, діти, будьте їхньою опорою та надією! Бажаємо усім любові від батьків, поваги від дітей, та щастя і здоров’я від Бога усім родинам.










Чи потрібна бібліотека?

Бібліотеки Мукачівської ЦБС взяли участь в обласному соціологічному дослідженні "Стан поінформованості населення області про бібліотечно-інформаційні послуги".  14 травня наші бібліотекарі здійснили бібліотечний десант на вулицях рідного міста, щоб з'ясувати у мешканців Мукачева такі питання як: Чи потрібна бібліотека (чому)? Чи знають люди які послуги надає бібліотека? Чи користуються бібліотеками? Чи витіснить, у майбутньому, електронна книга друковану  ( Інтернет -бібліотеку)?
Деякі із занотованих відповідей.
  • Для нинішнього покоління бібліотека і книга ОБОВ'ЯЗКОВІ, але їх туди не витягнеш і ланцюгами.
  • Читання книг зміцнює моральний імунітет людини.
  • Бібліотека потрібна: щоб розвивати культурний рівень молоді; для розвитку нації і суспільства; для душі; для відпочинку; для зустрічі з цікавими людьми; для поповнення словникового запасу; щоб бути розумними; коли читаєш друковану книгу, відчуваєш душу автора
  • Інтернет - це для лінивих. Коли діти сидять в Інтернеті - батьки думають, що вони читають, а насправді вони сидять в соцмережах, грають ігри. Книга потрібна, бо Інтернет - безликий.
  • Як кулькову ручку ніколи не замінить електронне письмо - так і книгу ніколи не замінить Інтернет.
  • Навіть для сліпих цікавіше і корисніше читати друковану книгу (шрифтом Брайля), аніж слухати аудіокнигу. Адже читання книг розвиває уяву, фантазію, грамотність, збагачує словниковий запас.
  • Позбутися бібліотеки і книги - все одно, що прострілити собі ногу. 
Як з'ясувалося, така форма роботи, як вуличне опитування була цікавою не тільки самим бібліотечним працівникам, але й респондентам. Часто, під час самого спілкування з опитуваними підходили перехожі й включалися в розмову.
Хочемо відмітити, що сам факт опитування про бібліотеку та її діяльність збентежив наших містян - більшість були стурбовані чи не хочуть, часом закрити бібліотеку. 
Проаналізувавши результати опитування робимо висновки, що бібліотека не просто потрібна, а необхідна, як культурна та інформаційна інституція. Проте, біля 8% опитуваних вважають, що бібліотеки не потрібні (достатньо Інтернету). Слід зауважити, що це були молоді люди віком до 22 років, безробітні.
А ще, було приємно чути "А ми  йдемо з бібліотеки:-)".