Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 23 лютого 2023 р.

Масляна країн світу

Цього тижня, а саме з понеділка 20 лютого і до неділі 26 лютого християни східного обряду відзначають Масляну (Масницю) або Колодій – свято, яке символізує прощання з зимою та зустріч весни. Як відомо, Масниця не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята – Великодня.

За 7 тижнів до Великодня, який у 2023 році випадає на 16 квітня, починається Великий піст – з 27 лютого по 15 квітня. За церковними ж традиціями, тиждень Масляної зветься Сирною або М'ясопустною, що пов'язано зі стравами, які готуються протягом тижня: смажать млинці, ліплять вареники, які подаються з різними начинками.

Весело та смачно проводжали зиму й зустрічали довгоочікувану весну, у другий день Масляної, і у нашій бібліотеці. Присутні хлопці та дівчата відкрили багато нового для себе, зокрема, щодо походження самого свята і про те як воно пов’язане з карнавалом; а також про традиції та обряди кожного дня Масляної; про страви, які готуються в цей тиждень. Окрім того, на дітей чекав справжній майстер-клас з випікання млинців, які вони опісля наповнювали різними начинками.

Завершальним етапом стала презентація кулінарних шедеврів юними кухарями і, звичайно, частування. 

Свято вдалося справді яскравим, веселим та артистичним завдяки нашим незмінним співорганізаторам Беаті Столяренко та Мукачівському драматичному театру.






вівторок, 21 лютого 2023 р.

Українська - мова перемоги!

21 лютого в Україні та світі відзначають Міжнародний день рідної мови, заснований ЮНЕСКО.

Вперше цей День відсвяткували у 2000 році.

Метою свята є показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. А також це свято повинно нам постійно нагадувати про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Сьогодні, ми можемо з впевненістю сказати, що українська мова – одне з найцінніших надбань, яке залишили нам наші пращури. Адже, в історії нашої мови були доволі складні часи – її забороняли, викорінювали з побуту, культурного та політичного життя. Та незважаючи на всі складнощі український народ зміг зберегти квітучу мову, якою зараз розмовляють понад 45 мільйонів людей по всьому світу.

Відзначали Міжнародний день рідної мови і ми зі своїми ще зовсім маленькими, але такими щирими українцями та україночками - вихованцями ДНЗ 12 група "Ромашка" (вихователь Мар’яна Попович).

Діти дізнались історію виникнення свята та переглянули повчальний мультик "Легенда про мову". Із задоволенням хлопці та дівчата, разом з бібліотекарем Аллою Товтин: з'ясовували якими мовами розмовляють дітки в різних країнах світу; підбирали слова-синоніми, щоб описати нашу рідну українську мову; складали пазл "Карта України" та розмальовували карту України, співаючи українські пісні. А ще читали нам вірші, які підготували до сьогоднішнього свята і виконали танок "Перлина-Україна".

З Міжнародним днем рідної мови, друзі! Українська – найкраща. Бережімо та плекаймо її!