Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 31 грудня 2020 р.

Книжка під ялинку. Зимова підбірка

Попри незимову погоду, наближаються зимові свята - Новий рік та Різдво. Передсвяткові дні - прекрасний час для родинного відпочинку і спільного читання.

Ловіть різдвяну підбірку книг для святкового настрою.

Для Вас: найкращі казки, різдвяні історії, оповідання від українських та зарубіжних письменників.

Щедрий вечір, добрий вечір... Святкові обряди і звичаї українського народу

Слова й мелодії зимових обрядових пісень, запропоновані у цій яскравій, з любов’ю ілюстрованій книжці, допоможуть зберегти родинну традицію, глибокий зміст і мистецьку красу українських зимових свят – від Різдва Христового, новорічних Маланки й Василя до самого Йордану.

Брати Капранови. Веселих свят

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації.

Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі. Веселих свят!

 Святий вечір. Оповідання українських письменників

Таїна пришестя Божого Сина, трепетна радість Святого вечора, що єднає цілий світ у молитві та кожну родину за святковою вечерею завжди привертала увагу українських письменників. У жанрі святочного оповідання працювали багато майстрів українського слова. В своїх оповіданнях вони, кожен по-своєму, трепетно й тонко говорять про диво народження Спасителя світу та про святе світло, що несе Він кожній душі.

Це перша спроба зібрати різдвяну прозу українських митців від ХІХ до початку ХІХ ст.. Книга призначена для родинного читання й містить твори, цікаві для різних вікових груп: для дітей молодшого, середнього шкільного віку та дорослого читача.

Роб Скоттон. Баранчик Рассел і Різдвяне Див

Коли Санта та його зламані сани опинились у Світлячковому лісі, Санта був переконаний, що Різдва не буде. Так воно й сталося б, якби не баранчик Рассел. Адже Рассел поспішає на допомогу! Узявшись за молоток та пилку, Рассел доводить, що кмітливість і наполеглива праця цілком замінюють чари. Познайомившись із Расселом, ви вже ніколи його не забудете, – цей кучерявий баранчик не залишає байдужими ні дітей, ні дорослих.

Аннетт Амргейн. Гість на Різдво

Ох, що це так яскраво засяяло там, удалині? Можливо, це різдвяна зірка принесла добру звістку? Чи хтось добрий з усміхненими очима простує до вашого дому, щоб розділити святкову вечерю? У різдвяну ніч стаються дива. Про це знає ведмедик, що жив самотиною в чужому лісі, але так хотів, щоб до нього на свято завітали всі звірята. Знає про це і маленький зайчик Вухань, який у пошуках різдвяного сяйва оббіг усіх своїх друзів. Дізнаєтесь про це і ви, коли прочитаєте ці навдивовижу світлі й зворушливі історії.

Іван Малкович. Золотий павучок

Зворушлива різдвяна історія про дивовижну пригоду, що сталася на Святвечір.

Сашко Дерманський. Крамничка тітоньки Мальви

Різдво – пора див і світла, час жаданих подарунків та солодкої смакоти із чарівного фургончика-крамнички доброї й загадкової тітоньки Мальви. Але що буде, якщо раптом усе це зникне? Адже підступний пан Крук та його господиня Мряка ось-ось запанують у світі!.. Перед маленьким Тишком та його вірним песиком Кучугуркою постало нелегке завдання: повернути дідусеві-казкарю чарівну книгу, щоби врятувати Різдво і наповнити сміхом та радістю кожен дім їхнього рідного містечка.

Диво на Різдво

У різдвяну ніч стаються дива: зорі сяють яскравіше, зимове повітря набуває казкового присмаку, починаються найцікавіші пригоди. Завжди хочеться подовжити цю радість, вловити невагомий, особливий різдвяний настрій. Зробити це дуже просто — різдвяний дух є в кожному оповіданні цієї збірки. Поряд з її героями відчуваєш красу і магію свята. Вони залюбки стають провідниками у світ, сповнений добра та любові. Ці історії солодкі, як мандаринки, зігрівають, як імбирний чай з медом, дарують надію, як перша різдвяна зірка. Щасливого Різдва!

Микола Гоголь. Ніч напередодні Різдва

Ось і пройшов останній день перед Різдвом. Настала ясна ніч, але відьмі з чортом не до душі таке світло — ось вони й ховають місяць та зірки. Починається чарівний час для пригод в Диканьці...

Коваль Вакула сватається до красуні Оксани, а та його посилає за «черевичками як у цариці»...

Неждані гості Солохи ховаються по мішках...

Козак Пузатий Пацюк хитро натякає Вакулі на «темну» ношу за плечима...

Так зав'язується сюжет в повісті «Ніч напередодні Різдва»! Хто допоможе закоханому ковалю дістатися до Петербурга? І чи варте справжнє кохання красивих черевичків, нехай навіть із гардероба самої Катерини II? Попереду ще ціла ніч, щоб дізнатися!

Чарлз Діккенс. Різдвяна пісня в прозі

Це повість про найвищі людські цінності. Вона має казковий сюжет: про серйозні речі легше говорити, надавши їм казкової форми. У Різдвяну ніч в оселі головного героя з’являються невблаганні й незворушні духи, які допомагають йому переосмислити життя, зрозуміти його велич і красу. “Різдвяна пісня” вчить нас добру і застерігає від лихих вчинків, вселяє віру, що в житті не буває безвихідних ситуацій. Людина завжди має шанс стати кращою. Робити добро ніколи не пізно — каже мудрий письменник.

Джесіка Дей Джордж. Сонце і Місяць, Сніг і Лід

Наймолодша з дев'яти дітей дроворуба не має імені. Дівчина живе з родиною на далекій Півночі, де панує вічна зима, у чому нібито винні тролі. Якось вона рятує чарівного оленя, і за це він дарує дівчині ім'я та здатність розуміти мову тварин. Одного дня до дроворубової хатини приходить величезний білий ведмідь-­ізбйорн і пропонує угоду: якщо дівчина житиме з ним у палаці один рік та один день, він подарує її сім'ї багатство.

Яку таємницю приховує ізбйорн і чи вдасться дівчині її розгадати - читайте у захопливому романі американської письменниці.

Мія Марченко. Місто тіней

Янгол, вирізаний зі слонової кістки, — єдине, що залишилося дванад­цятирічній Марті від матері. Її життя змінилося назавжди: переїзд, нова школа, чуже місто і заклопотаний батько, якого вона майже не знає. Чи зможуть вони порозумітися? Чи зустріне Марта нових друзів, особли­во коли на єдину її цінну річ тепер полюють одразу дві магічні істоти: золотоокий сажотрус і таємничий залізний птах? І чи зможе зневірена дівчинка віднайти в душі ту силу, яка перетворить скуте кригою Місто Тіней на Королівство Золотих Веж?

Ульф Старк. Маленька книжка про любов

Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

У повісті відомого шведського письменника Ульфа Старка — багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

Святкуйте Новий рік та Різдво разом з чудовими книгами. Книги чекають на вас. Читайте самі та разом з друзями.




середу, 30 грудня 2020 р.

Хранителі часу

Напередодні Нового року хочемо розповісти Вам про предмет, до якого кожен з нас звертається, напевно, щодня. Ми маємо на увазі календар. Отож, читайте та дізнайтеся більше про те, коли був створений сучасний календар; які є види та типи календарів? та ін.

28-го грудня 1708 року був виданий перший цивільний календар.

Деякі вчені стверджують, що календар є першим винаходом людства, яке зробило крок до цивілізованого життя.

Історія виникнення календаря та його вдосконалення доволі довга. Різні народи користувалися своїми методами датування історичних подій. Так, римляни вели літочислення з моменту заснування Риму, стародавні єгиптяни з початку правління нової династії (прийшов новий фараон – початок нового обчислення).

Батьківщиною слова «календар» вважають Стародавній Рим. З початком місяця за місячним календарем жерці збирали відсотки по боргах громадян. Перший день називався «Kalendae», звідки і пішла власне назва.

У Середньовіччі функції календаря змінилися, а назва збереглася до наших днів. Пізніше календарями називалися книги з розкладом релігійних свят, днів народжень імператорів, днів зборів сенату.

У XIV столітті календарі спеціально створювалися для аристократії.

Вони називалися альманахами. Автором першого такого видання був Йоганн Гутенберг у 1448 році. З того часу їх стали випускати щорічно.

З XVII століття вони вже містили дати, дні тижня, свята і цікаву інформацію про майбутні події в місті (про ярмарки, придворні бали та ін.). В 1699 році в альманасі стали друкувати відомості про генеалогію французького королівського дому, а також списки вищого духовенства і дворян . Пізніше видавали подібні календарі й для народу з анекдотами і цікавими розповідями, календарними відомостями. Поступово календарні відомості почали випускати окремо під назвою «Календар», а альманах перетворився на збірку розважального призначення.

Види календарів:

Давньогрецький календар.

У ньому було 354 днів. Через розбіжність з відомим тоді сонячним роком на цілих 11,25 доби, греки кожні 8 років додавали до нього 90 діб, поділених на 3 місяці.

Давньоримський календар.

Спочатку він складався з 304 днів, поділених на 10 місяців. Першим місяцем в році вважався березень. Згодом римський календар пережив безліч змін: в нього додали 2 місяці та змінили початок року на січень.

Юліанський календар.

Його введення пов’язане з Юлієм Цезарем, імператором Стародавнього Риму, який намагався пов’язати календарні дати з природними, сезонними явищами. Він встановив тривалість року в 365,25 днів. Раз на чотири роки був високосний рік (366 сонячних діб).

Грігоріанскій календар.

Його ввів папа Римський Григорій XIII як нову заміну старого. Мета григоріанського календаря -повернення реальної дати весняного рівнодення – 21 березня, яка була встановлена ​​під час Нікейського собору. Цей календар найбільш точно наближений до тропічного року.

Основні типи календарів:

Основу будь-якого календаря становить циклічність Сонця і Місяця. Тому виділили такі основні типи календарів:

Місячний календар, в основі якого лежить циклічна зміна місячних фаз, що відбуваються протягом синодичного місяця. Він триває 29,53 діб, а рік – 354,37 діб. За кожні 30 років внаслідок дрібних частин накопичувалося 11 зайвих діб. Типовий приклад місячного календаря – мусульманський календар.

Сонячний календар, в основі якого річний сонячний цикл тривалістю 365,24 доби. Основні дати, на які він орієнтується це дні сонячного сонцестояння і рівнодення. Типовий приклад сонячного календаря – григоріанський календарь.

Місячно-сонячний календар, в основі якого спроба з’єднання двох циклів – сонячного і місячного. Типовий приклад такого календаря – єврейський календар.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/koly-buv-stvorenyi-suchasnyi.../

У вітринах бібліотеки пропонуємо переглянути виставку-аргумент "Хранителі часу", де ви знайдете ще більше цікавих фактів. Енциклопедії, журнали можна переглянути в читальній залі дитячої бібліотеки.





понеділок, 21 грудня 2020 р.

День народження кросворда

21 грудня – День народження кросворду.

Кросворд гра-задача, яка полягає у вписуванні літер у перехресні рядки клітинок накресленої фігури так, щоб за горизонталлю та вертикаллю вийшли загадані слова.

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля.

Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle".

Автор направив свій перший кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

Найбільші кросворди в світі:

Кросворд з сорока тисяч клітин і 8469 слів склав Звонко Янан.

Більше шести місяців знадобилося жителю міста Тулузи, щоб скласти кросворд з 54 тисяч клітин і який включає 12 200 слів.

Французи Жанна Луїза і Гі Брут склали кросворд на аркуші паперу довжиною в п'ять і шириною в три метри. 18 000 слів і 50 тисяч клітин.

Найбільший кросворд світу, який був опублікований, склав Роберт Тюрко з Квебека. 82951 клітинка і 25614 слів.

На сьогодні перше місце серед укладачів кросвордів займає Роже Боукарт з бельгійського міста Брюгге. Своє 65-річчя він відзначив тим, що запропонував для книги рекордів Гіннесса найбільший у світі кросворд – довжиною 31 метр і шириною 53 сантиметри, який містив 50 400 слів. Питання зайняли 2734 сторінки.

Трохи цікавого про кросворди.

Мінімальний час на рішення кросворду з газети «Таймс» – 3 хвилини 45 секунд – затратив в ході змагання, організованого радіопрограмою Бі-бі-сі «Сегодня», 43-річний англієць в грудні 1970 року.

У травні 1966 р. лондонська газета «Таймс» отримала лист від жінки з острова Фіджі, що повідомила, що їй тільки що вдалося вирішити Кросворд 673 у випуску газети від 4 квітня 1932 року. Таким чином, максимально витрачений час на розгадку кросворду становить 34 роки.

Максимальну кількість кросвордів склав Андріан Белл. З січня 1930 року і до своєї смерті в 1980 році він надіслав у газету «Таймс» 4520 кросвордів.

Найпродуктивнішим упорядником кросвордів є Роджер Ф. Сквайерс. Він «виробляє» щотижня 35 публікованих завдань.

Різновиди кросвордів.

Какуро – з японської це головоломка з числами. У США цю головоломку знають більше як Cross Sums (перехресні суми).

Кейворд (ключворд) – популярний за кордоном різновид лінгвістичної задачі. У кожну клітину кросворду внесено число, що заміняє букву. Одним і тим же буквам відповідають одні і ті ж числа.

Сканворд (скандинавський кросворд) – це один з найпопулярніших видів кросворду. Визначення слів – у квадратиках всередині сітки, а слова-відповіді вписують за напрямами, зазначеними стрілками.

Судоку – заснована на логіці японська головоломка з числами. В перекладі з японської мови «су» позначає слово «число», «доку» має безліч різних перекладів, але в цілому означає щось одне, одиничне, цілісне. Рішення головоломки не вимагає математичних розрахунків, але потребує терпіння і здатності до логічного мислення.

Угорський кросворд, або філворд. При розгадуванні угорських кросвордів потрібно вписувати відповіді в сітку з розставленими літерами. Слова-відповіді не перетинаються і не мають спільних клітин з іншими словами. При цьому клітини сусідніх відповідей повинні стикатися.

Човник – клітинне поле з винесеними за його межі вказівними стрілками. Значення слів, як по горизонталі, так і по вертикалі даються послідовно, а сітка заповнюється відповідно з напрямками стрілок.

Циклічний кросворд. У ньому слова розташовуються навколо клітини з номером відповідного питання. Відмінною особливістю такого кросворду є однакова кількість букв у всіх загаданих словах — зазвичай, 4, 6 або 8. Перетини слів відбуваються по дузі кола. При цьому якщо слово знаходиться не з краю сітки, то всі його літери, так чи інакше, одночасно є літерами й сусідніх слів.

Японський кросворд – особливий вид головоломки, в якому потрібно, базуючись на кодових числах-підказках, розгадати не слова, а зашифровану картинку.

Розгадування кросвордів приносить неабияку користь. По-перше, розвиває інтелектульно, по-друге, допомагає удосконалити навички обчислень, перевірити свої знання, розширити кругозір. Та й, просто, це цікаве проведення дозвілля.

Запрошуємо до нашої читальної зали, де на вас чекають пізнавально-розважальні журнали та газети з великою кількістю кросвордів.





понеділок, 14 грудня 2020 р.

Права людини починаються з прав дитини

Сучасний світ оцінює рівень цивілізованості держави залежно від того, наскільки її громадяни знають права, усвідомлюють свої обов’язки та поважають права інших людей. Всі ми добре розуміємо, що формування правової культури повинно закладатися ще в ранньому віці. Саме тому,  важливим аспектом своєї роботи бібліотечні працівники вважають популяризацію серед користувачів-дітей літератури правової тематики.

Так вже склалося, що найбільш активно робота із залучення дітей до участі у правових заходах відбувається в рамках Всеукраїнського тижня права, який цього року проходить з 10 по 14 грудня. Протягом цих днів в нашій бібліотеці діє виставка-порада «Підліток і закон» для користувачів-учнів 5-9 класів, біля якої бібліотекарі проводять з дітьми правову бесіду «Перехрестя Мудрого Закону»: разом пригадують не тільки права неповнолітніх дітей, але й обговорюють їхні обов’язки та з’ясовують, хто несе відповідальність за їхні дії.

Розширити знання дошкільнят та учнів 1-4 класів про їхні права намагаються бібліотечні працівники за допомогою книжково-ілюстративної виставки «Великі права маленької дитини». Під час правової п’ятихвилинки «Вчимося бути громадянами» дітей ознайомлюють з документами, що захищають їх права: з Декларацією прав дитини, Конвенцією про права дитини та Конституцією України. А ще пропонують дітям пригадати казки, в яких порушуються права казкових героїв та розфарбувати до дих розмальовки.

На завершення хочемо ще додати, що в 2020 році Всеукраїнський тиждень права проходить вже вдесяте і, навіть, має свій символ – парасольку, яка захищає та об’єднує зусилля усіх задля утвердження прав людини в Україні. Тож, проявляймо повагу до закону та до прав інших людей, щоб ці зусилля не були марними.



пʼятницю, 11 грудня 2020 р.

Територія прав дитини

Починаючи з 2008 року, згідно з Указом Президента України від 08.12.2008 р., в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права. Захід  відбувається щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини. Саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла «Загальну декларацію прав людини».

В рамках проведення Тижня хочемо звернути особливу увагу вчителів та  батьків дітей з особливими потребами на принципи та завдання інклюзивного навчання. Адже, кожна людина, незалежно від стану здоров’я, наявності фізичного чи інтелектуального порушення, має право на одержання освіти, якість якої не різниться від якості освіти здорових людей.

Пропонуємо вашій увазі книжкові новинки серії "Інклюзивне навчання за нозологіями "та "Інклюзивна освіта", в яких ви знайдете корисні поради щодо забезпечення належних видів адаптації для дитини з особливими освітніми проблемами в навчальному закладі.

Литовченко, С.

Дитина з порушенням слуху : навч.-метод. вид. / С. В. Литовченко та ін. – Харків : Ранок, 2018. – 56 с.

Головне для батьківне впадати у відчай, а допомогти дитині почуватися впевнено, бути щасливою. Для досягнення цієї мети батькам потрібні знання про особливості їхньої дитини, про можливості її розвитку, прийоми навчання і вихованняпро все це і йдеться у даному посібнику.

Костенко, Т.

Дитина з порушенням зору : навч.-метод. вид. / Т.М. Костенко. – Харків : Ранок, 2018. – 40 с. 

Для того щоб дитина, попри ці проблеми, зростала і розвивалась, як усі інші, батькам потрібно багато знати про зір, функції ока, вчасно звертатися до лікаря-офтальмолога. Як підготувати таку дитину до навчання в школі, як правильно вибрати навчальний заклад? На ці та багато інших запитань можна знайти відповіді у цій книжці.

Сухіна, І.

Гіперактивна дитина : навч.-метод. вид. / І.В. Сухіна. – Харків : Ранок, 2018. – 40 с.

Жива, рухлива, активна дитина, що в цьому поганого? Автор посібника розповідає про те, яких дітей можна назвати гіперактивними. Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю виявляється у підвищеній руховій активності, збудливості, труднощах концентрації та утриманні уваги, імпульсивності поведінки, проблемах у взаємостосунках з однолітками. Автор розповідає про причини гіперактивності, дає корисні рекомендації щодо підготовки такої дитини до школи.

Чеботарьова, О.

Дитина із синдромом Дауна : навч.-метод. вид. / О.В. Чеботарьова та ін. – Харків : Ранок, 2018. – 48 с.

Як свідчить досвід багатьох країн світу, люди із синдромом Дауна стають повноцінними членами суспільства, діти можуть ходити у звичайні дошкільні заклади та школи, дорослі знаходити роботу та створювати сім’ю. Необхідно лише допомогти дитині із синдромом Дауна знайти своє місце в житті. Для цього батьки повинні знати якомога більше про особливості розвитку їхньої дитини, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання.

Чеботарьова, О.

Дитина із церебральним паралічем : навч.-метод. вид. / О. В. Чеботарьова та ін. – Харків : Ранок, 2018. – 40 c. 

У нашій країні, та й загалом у світі, вже набуто великого досвіду з лікування, навчання і виховання дітей із ЦП. Визначальною умовою залишається комплексна взаємодія психолога, вчителя та батьків учня для досягнення бажаного ефекту. Від того, наскільки вчасною буде корекційна допомога, залежить подальша доля дитини. Тому автори посібника дають відповіді на найактуальніші запитання батьків.

Душка, А.

Дитина з розладами аутистичного спектра : навч.-метод. вид. / А. Л. Душка. – Харків : Ранок, 2018. – 32 с. 

Проблеми, що постають перед батьками дітей з розладами аутистичного спектра, зачіпають усі сфери життя. Автор намагається допомогти розібратися із цими проблемами, надає слушні поради з огляду на особливості дитини і сучасні методики навчання дітей з РАС. Допомагає батькам усвідомити, що формування в них здатності до самоорганізації та саморозвитку є вкрай важливим для психологічного благополучча їхньої дитини.

 

Колупаєва , А.

Інклюзивне навчання: вибір батьків : навч.-метод. вид. / А. А. Колупаєва, Л. М. Наконечна. – Харків : Ранок, 2018. – 56 c

Демократичні зміни в суспільному житті країни зумовили нове бачення, розуміння та переоцінку багатьох сталих положень. Як наслідок, на сучасному етапі, однією з альтернативних форм здобуття освіти дітьми з особливостями психофізичного розвитку стало інклюзивне навчання, що передбачає перебування дитини з особливими потребами в масовому загальноосвітньому дошкільному чи шкільному закладі.

Трикоз, С.

Дитина з порушенням інтелектуального розвитку: навч.-метод. вид. / С. Трикоз. – Харків : Ранок, 2018. – 40 с.

У цьому посібнику розглядаються особливості інтелектуальних порушень у дітей з урахуванням реалій і перспектив. Цей путівник для батьків допоможе їм зрозуміти власну дитину й усвідомити те, що інтелектуальні порушення не є вироком. Батьки знайдуть тут поради щодо того, як має навчатися дитина, як її можна підготувати до школи та які види діяльності доцільно практикувати в родині.



вівторок, 8 грудня 2020 р.

Книги, які долають булінг

#Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства". 

У підлітків безліч проблем і непорозумінь. Одна з серйозних загроз – це підлітковий булінг. Дорослі шукають способи як його уникнути й запобігти, а підлітки намагаються зманеврувати від незручних запитань, бо часто були або свідками, або його жертвами. 

Чи може література сати панацеєю від тінейджерського цькування? Пропонуємо вам добірку книг про цю складну тему.

Петрановська Л. Що робити, коли... / Л. Петрановська. – Харків: Віват, 2017. – 143 с.

Ця книжка не зможе убезпечити дітей від усіх неприємностей, але в першу чергу вона навчить слідувати головному – не втрачати голову та бути готовими діяти!

Вокер Н. Чому виникають конфлікти? Причини. Етапи. Розв'язання. Наслідки  / Н. Вокер. – Харків: Віват, 2018. – 80 с.

Ця книжка допоможе зрозуміти, що часто конфліктам не можна запобігти, проте уникнути війни можливо. Читачі дізнаються, як невеликі розбіжності загострюються й перетворюються на великі та серйозні, що спільного в усіх конфліктах, а також про вплив упереджень в історії, дипломатії, географії, економіці на ці події. Порівнюючи глобальні конфлікти із суперечками з власного життя, діти зможуть уважно й критично розглянути свої конфлікти.

Мельниченко Н. # Я не боюсь сказати / Н. Мельниченко. – Харків: Фоліо, 2017. – 213 с.

У липні 2016 року мережу Інтернет підірвала потужна акція #яНеБоюсьСказати, в якій тисячі жінок і чоловіків розповіли свої історії. Ця акція прогриміла не лише в Україні, але й за її межами. Тоді ж почалися розмови про те, що робити, аби не допустити такої кількості насильства. Настя Мельниченко, ініціаторка акції, вирішила написати книжку, в якій розповісти підліткам про те, як не допустити сексуального насильства стосовно себе, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося.

Андерсон Л. Говори / Л. Андерсон; пер.з англ. О. Голуб. – Харків: Віват, 2019. – 192 с.

Роман написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. У школі інколи відбувається будь-що – і оточенню байдуже. А в складному підлітковому віці так важко віднайти в собі впевненість, щоб домогтися уваги, навчитися говорити й не боятися. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам — зрозуміти власну дитину.

Нікуліна А. Сіль для моря, або Білий кит / А. Нікуліна. – Харків : Віват, 2017. – 224 с.

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ні з батьками, ні з однолітками. По-справжньому вона живе лиш у віртуальному світі соцмереж, де хлопець із красивим ніком Білий Кит нібито розуміє її, а насправді – послідовно доводить до самогубства.

Корнієнко Т. Недоторка : психологічна казка / Т. Корнієнко. – К.: Час майстрів, 2017. – 104 с.: іл.

Одинока дівчинка йде по тротуару. Під парасолькою. Сама-саміська. Темненька така. І доріжка перед нею в потемку. І парасоля нічогенька – величезна. І на неї з неба сиплються квіти. Багато різних: ромашки, волошки, маки. Яскраві, красиві, живі. Сиплються, б’ються об чорну тканину і падають набік. Але квіти мають падати на голову, якщо вже хтось тебе ними обсипає, а не на парасольку! Як знайти силу відмовитися від своєї парасольки?

Чому дорослі не помічають, що діти виросли, що в них може бути своя власна думка, своє власне життя? Чому мами ображаються на правду та ховаються на кухні? Скільки треба бути знайомими, щоб розпочати дружбу? Коли можна закохуватися? Подібні питання часто виникають у підлітків. Відповіді на них можна шукати в правильних книгах.

Гридін С. Не такий: повість / С. Гридін. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 176 с.: іл.

Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Гридін С. І паралельні перетинаються / С. Гридін. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 127 с.

Автор повісті не боїться чесно і відверто проговорювати болючу для суспільства тему підліткового самогубства і вплив на свідомість хлопців та дівчат «груп смерті» у соцмережах… Герой повісті Роман через непорозуміння з батьками і прикрощі в школі намагається звести порахунки з життям. Отямившись у лікарні, хлопець переосмислює свій учинок і усвідомлює, що є заради чого жити. 

Процюк С. Сорок цистерн любові / С. Процюк. – Вінниця: Теза, 2017. – 160 с.

Звідки береться зло? Чому одні не можуть і мухи образити, а інші здатні на насильство, психічне і фізичне, над іншою людиною? Автор книги розгорнув перед тобою, юний читачу, динамічну історію людської деградації та гідності, які вступили проміж собою у непримиренний поєдинок. Цей поєдинок у психологічній і трохи детективній повісті «Сорок цистерн любові» триває від першої до останньої сторінки.

Штрассер Т. Хвиля : роман / Т. Штрассер; пер. з англ. В. Панченко. – Київ: РІДНА МОВА, 2017. - 136 с.

В одній із американських шкіл учитель історії Бен Росс розповідає учням, що таке нацизм. Він демонструє кадри кінохроніки, на яких показано «сталеву ходу» фашизму в Європі – з її вождями, концтаборами та мільйонами жертв. Тема неабияк зацікавила учнів: як таке могло статися? Чому мільйони німців повірили у фюрера?

У школі під впливом уроку зароджується, як своєрідна гра, організація «Хвиля», що сповідує начебто благородні виховні цілі. Це дає попервах позитивні результати: покращується успішність та дисципліна. Але поступово ситуація в школі виходить із-під контролю…

Нестлінґер К. Обзивають мене Мурахоїдом / К. Нестлінґер ; пер. з нім. О. Мокровольського. – Вінниця: Вид-во Теза, 2007. – 221 с.: іл.

Тезі має великий ніс, мишачі очиці й крихітне підборіддя. Їй важко звикнути, що всі глузливо обзивають її Мурахоїдом. Через це дівчинка замикається в собі. Однак, це не заважає їй втрапляти в кумедні ситуації й пригоди.

Паласіо Р. Дж. Диво : роман / Р. Дж. Паласіо ; пер. з англ. С. Колесник. – Харків : Віват, 2016. – 367 с.

Головний герой роману «Диво» – п’ятикласник на ім’я Огест Пуллмен, хворий на рідкісну хворобу. Риси обличчя хлопчика наче переплутані. Зазвичай це викликає в людей жах…

Аж ось дитина потрапляє до звичайної школи, де на неї чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть створити справжнє диво.

Сульберґ А. А. Хто проти суперкрутих : повість / А.А. Сульберг ; пер. з норвез. Н. Іваничук . – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 208 с.

У першій повісті «Хто проти суперкрутих» героїня потерпає від знущань однолітків, а особливо – від трійці крутелиць зі свого класу. Ця книга вчить не боятися бути собою й цінувати друзів, які підтримують за будь-яких обставин.

Ґолдінґ В. Володар мух : роман / В. Ґолдінґ ; пер. з англ. С. Павличко. – 2-е-вид. – К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 2004. – 254 с.

Автор добре зображує закони колективу хлопчаків, неконтрольованих дорослими. Ця книга допоможе старшому підлітку зрозуміти, як формуються лідери й чому дехто стає переслідуваною жертвою.

Маємо надію, що книги зі списку, допоможуть вам проговорити питання, які турбують, подолати психологічні комплекси, стати більш впевненими в собі, відчути свою особливість та значущість, розібратися із власними страхами.

Пам’ятаймо! Діти обирають світ без насильства!