Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 23 липня 2021 р.

Морські велетні

23 липня – незвичайний день, особливо для тих, хто небайдужий до дельфінів та китів. В цей день у всьому світі відзначається Міжнародний день китів та дельфінів.

Започаткувала це чудове свято Міжнародна китобійна комісія (International Whaling Commission: IWC), яка в 1986 році, після 200 років винищення, ввела заборону на китовий промисел, що в свою чергу допомогло врятувати практично від повного зникнення багато видів китоподібних.

Головна мета цього дня полягає в залученні уваги громадськості і світової влади до питань захисту всіх морських ссавців.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) і доповіді Зоологічного товариства Лондонської Живої Блакитної планети, кількість морських ссавців, птахів, риб, рептилій та інших тварин, що мешкають в Світовому океані, за цей період скоротилася до 49%.

Напередодні Дня китів та дельфінів до нашої бібліотеки завітали відвідувачі англомовного денного табору від Навчального центру «Поліглот». І. звичайно, темою для обговорення з дітьми стала саме ця  екологічна дата.

Спілкувалися про унікальність китів та дельфінів, їх звички та вподобання.

Дізнавалися нові цікаві факти про цих мешканців водної стихії, переглядаючи документальний фільм «Кити та дельфіни». А ще слухали як вони спілкуються між собою  та співають пісні.

Для України Міжнародний день китів та дельфінів має важливе значення. Адже, в акваторії Чорного та Азовського морів  живуть великі популяції дельфінів. І вони потребують нашого захисту,  охорони їх середовища проживання – моря!

Дізнатися більше цікавої та змістовної інформації про життя та середовище існування морських ссавців ви завжди можете відвідавши нашу бібліотеку та скориставшись книгами, представленими на бібліотечній виставці-вітрині «Морські велетні».




Ця древня, але вічно юна гра

20 липня, починаючи з 1966 року, відзначається Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).

У цей день працівники міської бібліотеки для дітей запросили своїх читачів у дивовижний світ «королівської гри».

Спілкування розпочалося у бібліотеці, де бібліотекар Алла Товтин розповіла історію виникнення шахів, про найвідоміших і найкращих шахістів світу, України та деякі цікаві факти про шахи.

Ознайомила початківців шахової гри з книжковою виставкою – «Ця древня, але вічно юна ГРА». Представлені книги допоможуть їм стати справжніми шаховими королями.

Також на виставці розміщена і художня література, адже багато відомих письменників були пристрасними любителями цієї інтелектуальної гри. Поява шахових фігур у книгах найчастіше є своєрідним знаком якості, адже вони є символом інтелекту, дедукції і стратегічного мислення. Після чого читачі обрали собі книги, в яких шахи посідають значне місце.

Далі зустріч продовжилася у мукачівському шаховому клубі (завідуючий відділом центру дитячої та юнацької творчості Олександр Федів). Тут відбулося спілкування читачів бібліотеки з юними гросмейстерами. Шаховий клуб працює в Мукачеві вже не перший рік. В1973 році заснований перший в Закарпатті шаховий клуб, а з 2008 - дитячий. У клубі займаються 250 діток, 18 груп кожного дня. Тренери проводять заняття майже щодня. Навчають грати у шахи дітей віком від шести років. Заняття в шаховому клубі безкоштовні.

Олександр Євгенович розповів, що шахи в першу чергу розвивають логічне мислення, вміння міркувати, знаходити вихід зі складних ситуацій. Допомагають швидко приймати рішення і розвивають лідерські якості.

Має шаховий клуб і своїх чемпіонів. З гордістю Олександр Євгенович розповів дітям про досягнення Вадима Петровського багаторазового чемпіона України (14 років).

З захопленням юні шахісти розповідали про шахові фігури та про три головні правила початку гри у шахах.

Шахи - більш ніж гра. Це і спорт, і наука, і мистецтво. Великий Гете сказав: "Шахи - пробний камінь розуму!". Тож граймо в шахи! Зі святом найінтелектуальнішої гри!




понеділок, 12 липня 2021 р.

Як стати фотографом і з чого слід починати справу?

 📸 Щорічно 12 липня всі любителі і професіонали, причетні до фотосправи відзначають День фотографа.


📜
Історія свята:
Існує кілька пояснень, чому день фотографа відзначають саме 12 липня.
🙏
Згідно з Біблією, свята Вероніка, подала Ісусу, що йде на Голгофу, тканину, щоб він міг стерти піт з лиця. На цій тканині закарбувався образ Христа.
Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день святої Вероніки як день фотографа.
Відзначати день фотографа 12 липня вирішили ще й тому, що 12 липня 1854 року народився Джордж Істман – засновник компанії Kodak, який зробив фотографію "доступну всім".

❗Цікаві факти
🔹️
Перша фотографія в світі - «Вид з вікна». Її зробив в 1826 році француз Жозеф Ньєпс Нісефор.
🔹️
Перші кольорові фотографії з'явилися в середині XIX століття.
🔹️
Діліш Парех з Мумбаї є володарем найбільшої колекцій фотокамер в світі. Свою колекцію він почав збирати з 1977 року. Вона містить 4425 стародавніх фотоапаратів.
🔹️
Засновник фірми Kodak Джордж Істмен стверджував, що любить букву K, тому що вона сильна і гостра. Назву своєї компанії він придумав разом з матір'ю.
🔹️
Знаменита фотографія фізика Альберта Ейнштейна, на якій він зображений з висунутим язиком, була зроблена в 1951 році на Дні народженні вченого. Він подарував цей знімок популярному телеведучому Говарду Сміту. На зворотному боці фотографії був напис: «Вам сподобається цей жест, тому що він призначений всьому людству».
📷
ХХІ століття фотографія стала масовим захопленням. Розвиток технологій призвів до того, що кожен з нас, хто має смартфон, може відчути себе фотографом.
👩‍💻
Але є люди для яких фотоапарат це части їхнього життя. Це фотографи, творчі особистості. Вони потрібні в ЗМІ, в журналах, газетах, в Інтернет-виданнях. Фотографи затребувані і у фірмах, що спеціалізуються на організації корпоративних і приватних вечірок, днів народжень, банкетів та весіль.
📸Познайомитися ближче з професією фотографа, під час професійного майстер-класу "Відчуй себе творцем!" від Вікторії Хохол, ми запросили читачів бібліотеки та учнів з навчального центру "Поліглот".
🏢
🙋‍♀️
Вікторія Хохол - сімейний фотограф. Вчилася в Академії мистецтв, на дизайнера середовища.
🏤
В академії був предмет фотосправа, де поверхнево вчили про фотографію тільки один семестр. Але це не зупинило Вікторію. Набиваючи коліна, вчилася мистецтву фотографії сама.
👍
📸👫
Своїм досвідом поділилася з нашими читачами. Розказала і показала всі приладдя фотографа. Розповіла про плюси і мінуси професії, про види фотографії, показала фотографії до і після графічної обробки.
Розкрила багато секретів, як краще фотографувати пейзаж
🏞
, портрет, як настроїти камери у смартфоні
📱
, як виходити завжди гарно на фото.
👫
Діти спробували себе у ролі фотографа та фотомоделі.
📗
А ще за книгою Дженніфер Мур-Маллінос "Безліч емоцій" - зіграли в гру "Живі емоції" (книга у бібліотеці з'явилася завдяки Український інститут книги).
🤣☹🤔😲😭
Де одні читачі обирали та показували мімікою загадану емоцію, а інші відгадували її.
💐
Вітаємо Вікторію та всіх фотографів з Днем фотографа
📸
. Щиро бажаємо приголомшливих ідей і вдалих кадрів,
🏞
неймовірних історій і яскравих сюжетів
🖼
.Натхнення, неймовірних пригод, бажаних пропозицій і дуже гарного прибутку.
💰
P.S.
🤗
Дякуємо Навчальний центр "Поліглот"за співпрацю. Хороших вам учнів, чудесних ідей та неймовірних проривів.
💙💛