Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 27 квітня 2017 р.

Зустріч з Олександром Гаврошем

В захопливу літературну мандрівку «Візьми, читай!» запросили ми своїх читачів сьогодні, здійснити яку допоміг відомий письменник, журналіст – Олександр Гаврош.
Розпочалась наша зустріч з презентації книги Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» у виконанні, як відзначив сам автор, справжніх акторів – учнів СШ №4 (бібліотекар Наталія Вікторівна).
Звичайно, готуючись до зустрічі з письменником, ми перечитали багато статей в мережі Інтернет та публікацій у газетах. Про деякі біографічні факти з життя Олександра Гавроша, його творчі здобутки і розповіла присутнім бібліотекар Товтин Алла. Та про найцікавіше – дитинство, студентські роки, перші літературні спроби та плани на майбутнє бібліотекар запропонувала розповісти самому пану Олександру. З розповіді письменника присутні дізналися багато цікавого не лише про самого оповідача, але й про героїв його творів – відомих людей (Івана Силу (Івана Фірцака), Олексу Довбуша, опришка Пинтю). Фотографії, booktrailer, soundtrack до фільму «Іван Сила», знятого за мотивами однойменної книги – все це стало цікавим наочним доповненням до розповіді Олександра Гавроша.
Багато запитань довелось вислухати автору дитячих книг від наших маленьких читачів та на всі дати відповіді.


Цікава зустріч з цікавою людиною завершилась довгою автограф-, фотосесією та selfie з письменником біля книжкової виставки «Герої, які полонили дитячі серця».

Чорний біль нашої землі

Горем і болем увійшов у наше життя Чорнобиль, розділивши долі людей на «до» і «після». 26 квітня, в читальній залі нашої бібліотеки, на екологічний прайм-тайм «Чорнобильський пил на роки опадає» зібралися учні СШ №16 (разом з бібліотекарем Добош Тетяною) аби згадати та вшанувати сумну річницю аварії на Чорнобильській АЕС – найбільшу техногенно-екологічну катастрофу сучасності.
Бібліотекар Товтин Алла розповіла школярам про потенційну небезпеку радіації, про причини та наслідки страшної трагедії, про серйозні наслідки радіоактивної речовини, яка розповсюдилася за межі країни, охопила території Білорусі, Польщі, Швеції, Прибалтики, про героїчний подвиг перших ліквідаторів аварії. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання. Чорнобильська зона стала однією із найбільш суспільно значущих тем, тому її доволі часто висвітлюють представники індустрії кіно. Про найбільш популярні фільми на цю тему бібліотекарі також проінформували своїх читачів. А до їх уваги запропонували переглянути документальний фільм «Чорнобиль: минуле і сьогодні...».

 Для читачів була оформлена виставка-репортаж «Чорна трагедія на кольоровій землі», де кожен, хто завітав цього дня до бібліотеки мав можливість дізнатись про трагічний день в історії України. 


пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Не руйнуй гармонії земної



Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і, в той же час, корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.
Один з таких заходів, сподіваємось не просто корисних, але й повчальних, провели сьогодні, напередодні Дня Землі, бібліотечні працівники для своїх читачів.
Спочатку бібліотекар Наталія Кушнір розповіла присутнім про те, коли і де вперше було відзначено День Землі та з чиїм ім’ям пов’язують це свято. Довідалися також діти про Дзвін Миру, який за традицією, лунає у День Землі, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження її краси. Розповідь бібліотекаря супроводжувало відео «Наша Земля». Інформаційною довідкою про те, що діється на нашій планеті кожної години, кожної хвилини продовжилась наша година екоетики „Любити природу мало, її треба берегти”.
Далі дітям було запропоновано пограти в гру-обіцянку «Подарунок Землі», під час якої вони витягували листочки з правилами, зачитували обіцянку (берегти природу, не ламати, не руйнувати, не смітити і т.д.) і вішали листочки на макет дерева, яке символічно поєднувало дві книжкові виставки «Доля планети у наших руках» та «Легені нашої планети».
Але на цьому наша зустріч не завершилась. Всіх присутніх ми запросили приєднатися до акції, яку влаштовувала цього дня автор проекту «Софіїн двір» Валентина Щербина – посадити квіти у подвір’ї біля будинку Софії Малильо – української поетеси, яка жила і творила  в нашому рідному Мукачеві.
Звичайно бібліотечні працівники не могли не згадати хто така Софія Малильо,   її книги, вірші які довго й нелегко йшли до свого читача, за складних обставин буття їхньої авторки.

Під час акції, біля будинку поетеси, присутні читали поезію про природу, в тому числі Софії Малильо, висаджували квіти та залишали свої побажання нашій Матінці-Землі в зошиті на прохання пані Валентини. Хороший настрій, сонячна погода, теплі побажання краси і цвітіння нашій землі та подарунки від Валентини Щербини – на такій приємній ноті закінчилась сьогоднішня зустріч.





  

вівторок, 18 квітня 2017 р.

Щедрий талант Володимира Рутківського

Сьогодні, 18 квітня, виповнюється 80 років Володимиру Григоровичу Рутківському – провідному українському дитячому письменнику.
Ще хлопцем, Володимир відкрив у собі нахили і здібності до історичного пошуку, котрі не полишають письменника й досі, спонукаючи не просто писати цікаві історичні твори для дітей, а й відкривати до нього ще не описані, інколи й не досліджені періоди вітчизняної історії.
Автор багатьох романів для дітей, серед яких «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» та ін. друкується вже понад півстоліття, але визнання до нього прийшло лише нещодавно – у 70 років.

Про нелегкий життєвий та творчий шлях письменника, про його любов до історії та археології,  перші літературні спроби та багату творчу спадщину розповіла своїм читачам, під час візитки літературної «Письменники дітям», бібліотекар Вікторія Ярема. Діти, в свою чергу, ділилися враженнями від прочитаних вже ними книг та  з цікавістю знайомилися з новими.

середу, 12 квітня 2017 р.

Великодні добрі справи!

Великдень – це свято, яке спонукає кожного із нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, дає нам добру нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. Свято Великодня нагадує нам про те, що кожна людина народжується для добрих справ і творіння.
Саме з такими добрими, чистими, світлими та сердечними намірами, поділитися частинкою свого тепла з учасниками бойових дій в АТО, завітали сьогодні до нашої бібліотеки учні початкової ланки ЗОШ № 11 – гуртківці студії еко-дизайн Мукачівського центру позашкільної освіти (керівник Ржевська Світлана Олександрівна).
Зустріч дітей з воїнами АТО розпочалася зі знайомства та спочатку декількох несмілих запитань. Але душевна атмосфера доброзичливості так захопила і малих і дорослих, що вже через декілька хвилин дітей було не спинити, адже в більшості з них хтось з рідних на війні. Вони із задоволенням розповідали вірші, співали пісні, дарували воїнам ангеликів зроблених власноруч. Також учні принесли з собою декілька коробок пластикових кришок та передали їх хлопцям.
Але не лише діти прийшли сьогодні до воїнів з подарунками. Великодні писанки ручної роботи отримали у пасхальний кошик воїни АТО від волонтерки, мукачівської майстрині – Кострубяк Тетяни Степанівни.
Не змогли залишитись осторонь і бібліотечні працівники, сподіваємося, що цукерки та, звичайно, книги стануть хорошим подарунком та покращать настрій нашим захисникам.
Слова подяки та щирих побажань щастя, добра, мирного неба над головою та повернення всіх воїнів АТО додому живими звучали сьогодні в нашій залі. Учасники АТО ж, в свою чергу, бажали дітям рости чесними, вчитися, щоб бути розумними і любити свою Україну. На завершення всі присутні заспівали Гімн України.
Але ні дорослі, ні малеча не поспішали розходитись. Фотосесія на згадку в подвірї бібліотеки і знову щирі посмішки, обійми та поцілунки на прощання. На такій піднесеній ноті завершилась одна добра справа, яка сподіваємось стане початком багатьох інших добрих і таких потрібних нам всім справ.

Щира вдячність мукачівським волонтерам Катерині  Легерді та Оксані Ремінець, пані Тамарі за співпрацю.