Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

Малювання як антистрес

23 листопада знаменна дата для художників-акварелістів. Адже цього дня вони відзначають Всесвітній день акварелі, започаткований відомим мексиканським художником Альфредо Гуаті Рохо.

Ми вирішили, що це свято буде цікавим не тільки художникам, але і дітям. Бо хто як не діти першими випробовують на собі ази малювання аквареллю, яка є найбезпечнішою та найдоступнішою фарбою.

Отож, заглибитися в цю чарівну техніку малювання ми запросили наших постійних відвідувачів – учнів 1-4 класів приватної школи «Індиго». Разом із Тімеєю Софілканич, волонтеркою для дітей, корекційним педагогом, блогером 3 ютуб каналів з образотворчого мистецтва, діти провели справжню релакс-годину. Оскільки за вікном осінь, то відповідно і тематика заняття була осінньою. Під чітким керівництвом педагога діти вчилися правильно малювати грибочок, підбирати кольори і просто насолоджуватись процесом малювання.

Окрім того, діти мали можливість познайомитись і з іншими роботами Тімеї Софілканич. І ми, навіть, домовились про наступне заняття. Темою якого, як ви можливо вже здогадались, буде Зима… Різдво…Новий рік…

Більше дізнатись про акварельні фарби та довгу історію їхнього визнання серед художників ви зажди зможете з книг, які є в нашій бібліотеці.













пʼятницю, 17 листопада 2023 р.

Спілкуючись - пізнавай

16 листопада 1995 р. держави-члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів терпимості. І вже з 1996 р., за пропозицією ООН, щорічно у всьому світі цього дня відзначають Міжнародний день толерантності.

Це свято закликає поважати особистість один одного, адже незважаючи на те, що всі ми різні за своєю природою, ми рівні у своїх правах.

І саме про важливість поваги одне до одного спілкувалися ми з учнями 5-А класу Мукачівського ліцею №10 (класний керівник Мар'яна Сидор), які відвідали нашу бібліотеку у Міжнародний день толерантності.

Бібліотекар Вікторія Ярема розповіла присутнім історію та значення Дня толерантності, показала, як виглядають символи – прапор та емблема цього свята і, звичайно, познайомила з добіркою найцікавіших книг, з яких кожен охочий довідається багато цікавого і про правила толерантності, і про те, як виховувати в собі толерантне ставлення до інших.

Надзвичайно позивним і невимушеним діалогом з дітьми на тему толерантності продовжила зустріч наша часта гостя – психологиня Наталія Горват, яка працює в рамках спільного проєкту з Юнісеф та БФ Рідні - «Посилення спроможності громад Західної України задля благополуччя дітей». Спочатку учням було запропоновано представитись та зробити комплімент один одному, як виявилось це не так вже й просто, але за допомогою спеціаліста всі успішно виконали завдання. Далі розбирали різноманітні ситуації та визначали як у кожній з них повинна поводитись толерантна людина.

По закінченні такої активної години на дітей чекав ще й солодкий сюрприз від Наталії Горват.

Виховуймо в собі толерантне ставлення до людей та їхніх поглядів, щоб в інший момент вони проявили толерантність до нас.
















суботу, 11 листопада 2023 р.

Святий Мартин - покровитель Мукачева

Щороку 11 листопада католики з усього світу відзначають День святого Мартина, якого вважають покровителем та захисником знедолених, скривджених та військових. Окрім того, Святого Мартина вважають покровителем багатьох європейських міст і, зокрема, нашого рідного Мукачева.

Найбільш поширене це свято у Західній Європі, особливо – в Німеччині, Австрії, Чехії, Нідерландах, Італії, Іспанії. І в кожній країні цей день має власні традиції святкування. Та все ж є й такі, яких дотримуються у більшості країнах – це, зокрема, запікання гусака та урочиста хода з ліхтариками.

Вечірня хода з ліхтариками є традиційною і для мешканців нашого міста. Саме тому цей тиждень ми присвятили знайомству наймолодших відвідувачів нашої бібліотеки із Святим Мартином та легендами, пов'язаними з ним. Завзято працювали маленькі вихованці ДНЗ №20 групи "Бджілка", а також ДНЗ №23 групи "Зірочки" та групи "Капітошки" і над виготовленням паперових ліхтариків-гусочок.

Нехай ці маленькі ліхтарики як символ добра і світла будуть нагадуванням про те, що зима не триває вічно, що настане час, коли знову прийдуть світло і тепло.