Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 22 лютого 2024 р.

Грамоти вчиться завжди знадобиться

Щороку 21 лютого, починаючи з 1999 року, увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, або Міжнародний день материнської мови.

До відзначення цієї важливої дати в 2000 році приєдналась і Україна. Адже, в історії української мови були доволі складні часи – її забороняли, викорінювали з побуту, культурного та політичного життя. Втім, попри всі складнощі, український народ зміг зберегти свою квітучу мову, якою нині розмовляють мільйони людей по всьому світу.

Повчально та цікаво відсвяткували День рідної мови сьогодні і ми зі своїми користувачами – учнями 2-А СШ 16 (вчителька Світлана Бубряк). Діти дізналися про історію виникнення свята та перевірили свої знання з української мови і літератури у вікторині «Знавці української мови».

Далі на них чекало знайомство із журналісткою, молодою українською письменницею з Донеччини – Тетяною Бессоновою, творчий доробок якої складається з новел, есе та низки оповідань, що входили до міжавторських збірок. Надалі пані Тетяна повністю планує присвятити себе письменницькій діяльності, зокрема, як автор книжок для дітей. Разом з Тетяною Бессоновою діти долучились до поетичного марафону «Єднаймося в мові», під час якого учасники повинні були зачитати свою улюблену поезію чи прозу українською мовою. Декілька оповідань зі своєї майбутньої збірки й зачитала дітям письменниця.

На вершення Тетяна запропонувала учасникам заходу пофантазувати та намалювати вигаданого ними персонажа, наділивши його якоюсь особливою суперсилою.












вівторок, 20 лютого 2024 р.

В пам'ять про Героїв Небесної Сотні

Дата 20 лютого в Україні стала символом незламної волі українського народу, його готовності боротися за свої права та гідність. Однак вона є також і трагічною сторінкою в історії України, пов'язаною з подіями під час Революції Гідності 2014 року. Звичайно, ми сьогодні говоримо про День Героїв Небесної Сотні.

В нашій бібліотеці цей день розпочався з відвідин найменших читайликів – вихованців ЗДО №12 (вихователь Наталія Гога).

Перш за все бібліотекар Алла Товтин провела для діток пізнавально-ознайомчу екскурсію відділами дитячої бібліотеки, під час якої познайомила з правилами користування бібліотекою та її книжковим різноманіттям.

Звичайно, в цей день бібліотекар розповіла присутнім про історію виникнення Дня Героїв Небесної Сотні та запропонувала приєднатись до всесвітньої тихої акції "Ангели пам’яті", яку ще десять років тому ініціювала українська співачка та громадська діячка Анжеліка Рудницька й "Територія А" у пам'ять про загиблих майданівців.

Білі паперові ангели пам'яті небайдужі розвісять у різних куточках світу. Такі ж ангели пам’яті, як символ спільної болючої пам’яті та віри в перемогу світла над темрявою, сьогодні зробили та взяли с собою наші нові маленькі друзі.

Зробіть паперового ангела і символічно вшануйте пам'ять Героїв Небесної Сотні.













пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

Де єдність - там перемога!

Сьогодні, 16 лютого, Україна вже втретє відзначає День єднання, запроваджений у 2022 році Указом президента Володимира Зеленського. Це молоде свято немає  сформованих роками традицій, але в умовах війни воно набуло особливого сенсу – показати усьому світові, що ми сьогодні – як ніколи єдині та попри все будемо відстоювати свою незалежність і своє майбутнє.

Відзначити цей день разом з нами, дізнатися більше про історію цієї дати та традиції, які тільно-но формуються ми запросили учнів 3-В класу Мукачівського ліцею8 (класний керівник Євгенія Мишанич).

Діти проявили себе під час нашої години спілкування «В єдності – сила» не тільки як уважні слухачі,  але й як активні учасники заходу. Вони залюбки переглянули відео «День єднання», під час якого виконали Гімн України та пов’язали синьо-жовті стрічки на руки. Окрім того, бібліотекар Алла Товтин запропонувала хлопцям та дівчатам пройти онлайн-квест «Перемагаємо загарбників». Ми були приємно вражені знаннями дітей, які успішно пройшли квест та вигнали загарбників з усіх чотирьох блокпостів, а саме: «Державна символіка», «Столичний», «Правознавчий» та «Майстерня». Завданням останнього блокпоста – «Майстерні» було виготовлення прапора України.

Як це було, пропонуємо переглянути на наших фото.

А всім нам бажаємо найшвидшого миру, достатку, радості та перемоги! З Днем єднання, любі друзі!